Nova Evropa

čin u stvari očistiti, i kako ćemo se mi ostali, mirni i poćudni ljudi, snaći u tom grubom čišćenju, i ukloniti ispred svih nepogoda i veksacija koje ono sa sobom i za sobom nosi; gde ćemo ručali, i gde na miru popiti našu belu kavu, i na koja vrata od lokala izaći za svojim poslom, | - Jedan zagrebački oficijozni dnevnik kaže, da se može nadati da će se ovakim provadjanjem racije »nekoliko stanova osloboditi za poštene ljude«, i da će se »učiniti kraj švercerskim špelunkama«, Drugi jedan list dodaje, da se na ovaj način ušlo u trag nekim kućevlasnicima i stanarima, koji izdaju po skupu cenu sobe a ne prijavljuju podstanare policiji, Ako su to jedini »pozitivni rezultaii« ovih svakidašnjih i svakodnevnih ophoda ı pohoda, po javnim i privatnim lokalima i ustanovama, onda je povereništvo za socijalnu skrb moglo mirno ostati pri svojim dosadašnjim metodima rešavanja stanbenog pitanja, koji su doduše sasvim loši, ali bar ne dižu toliku prašinu i larmu, i ne drže stanovništvo u stalnom uzbudjenju. Zar odista neko veruje da će za fruštukom u kavani »Zagreb«, oko devet sati prepodne, policija otkriti »švercerske špelunke«, (kad, uzgred budi rečeno, ista kavana ima još i pet-šest zasebnih izlaza)?! Mnogo više šibera i švercera otkrile bi one čete redara i detektiva kad bi stali ispred kavane, napolju, na.uglu Zrinjevca, pa zadržavajući automobile koji tuda prolaze ispitivali legitimacije i dokumente onih koji se u njima voze,

Ali, dosta »svirepe šale«. Skrećemo pažnju G. Ministru Unutrašnjih Dela na ova i ovaka naredjenja zagrebačke policije, na »racije«, koje stvaraju jednu neprijatnu socijalnu atmosferu, u kojoj onda može da nikne nezadovoljstvo, koje se neće dati prekonoć utišati ili ugušiti, Ima, valjda, mesta i načina za policiju da ureduje u jednoj kulturnoj državi, i protiv nepoćudnih stranaca, i protiv krijumčara i drugog ološa; a ako, u jednoj slobodnoj zemlji, ima razloga za sumnju na pojedine ličnosti ili čitave skupine, neka se preduzmu neposredne mere — ma bile najoštrije i najradikalnije — da se dodje do cilja, Ali neka se prestane jednom s ovakim sumjičenjem i proganjanjem sviju i na svakom mestu i u svako doba. Krijumčari i šiberi lako se snalaze u ovakim »racijama« koje traju već mesecima, i znaju kako će terati svoj posao mimo policiju, dok neprijatnosti i nezgode ovakogž »čišćenja« padaju stalno na one koji nisu ni krivi ni dužni i koji gledaju svoga posla. A ljača, na kraju krajeva, pada opet na samu zemlju. A.

c) Jedan proglas.

Primili smo jedan proglas, potpisan od »Jugoslovenskog Akademskog Kluba u Dubrovniku«, povodom imenovanja Norberta Filausa kotarskim upraviteljem, i vadimo iz njega sledeće stavke:

Ovo je bio skandal sa komesarom Gruberom: Dubrovnik pod Austri_ јота фегогтоуао je jedan špijon i mračni individuum ondašnjeg austrijskog poglavarstva: Karlo Gruber, — do prevrata, A naša sloboda bila je samo.

184