Nova Evropa

провађајући све оно што је према ступњу опћег друштвеног развоја могуће, она бе покушати да преобрази друштво у смјеру социјалистичког друштвеног поретка.

Др. Б. Аџија.

Комунисти у Парламенту,

(Други део овог чланка —, у којем би била реч о раду данашње Југословенске Комунистичке Странке у Окупштини, од почетка, Привременог Представништва до распуштања странке после атентата на министра Драшковића, — изостаје засад, из разлога што му је писац, наводно због рукописа нађених у његову ручном пртљагу, ухапшен, у Сарајеву. Нисмо још добили извештај о ближим узроцима овог хапшења, али држимо да нећемо погрешити ако ову нарочиту пажњу сарајевске полиције према Г. Бехмену доведемо у везу са оптужбом коју је дигао противу њега Г. М. Спалајковић у Народној Скупштини (11. маја 0. T.), када је, у свом говору, као нарочит пример »државне и социјалне патологије« навео његов чланак у »Новој Европи« од 1. маја т. г. Тај чланак Т. Бехмена (»Улога расе у развитку социјализма«) привукао је пажњу наших угледних јавних радника, и спада поуздано међу ретко оригиналне саставе објављене у нас у последње доба о важним и савременим питањима, тако да је заслужио да буде препоручен и нашој широј јавности али на други начин него што је то учинио Г. Опалајковић у своме неозбиљном и претенцијозном говору у Скупштини. Овде засад желимо само да нагласимо, поводом хапшења, Г. Бехмена, да се огорчена нота у уверењима наших младих социјолога и писаца, која није увек неприродна и несхватљива у данашњим приликама, неће сузбити високопарним и недокументованим испадима наших професијоналних дипломата и политичара. Ово наглалпујемо утолико пре, што знамо, и можемо дати сведочанства, да су ти наши даровити млађи елементи приступачни разлогу, и спремни да ублаже и коригују своје мишљење ако се с њима говори отворено и искрено.)

1

Пре стварања Југославије није било југословенског социјализма. Постојала су само два радничка покрета, који су били по духовној структури, и по традицијама, сасвим различни. То се објашњава живљењем у две друштвене заједнице, где су економски чиниоци, и друштвени живот, деловали на стварању, а деломице и створили, два неједнака гледања на прилике, и две представе о њима.

Социјалистички покрет аустријских Југословена није био велики покрет за себе, већ само део аустријског социјализма, те се и не може говорити о њему пре него што се да тачна дефивиција самог основног појма. Немачки је социјализам један ауто-

матизован покрет и бирокративована револуција, а аустријски је

33