Nova Evropa

|| |

представнике већ праве ауторитете. Ако игде, зацело у Друштву

Народа треба ставити углед земље изнад политичких обзира,

личних амбиција, и родбинских веза. | Др. Митковић.

Ekonomski pregled. Валутна криза.

Нагли пораст страних валута и девиза на нашим берзама, или обрнуто, јак пад динара-круне на страним берзама, изазвао је у нашој јавности оправдану бојазан, и разно се коментарише.

Ако узмемо за базу долар као моментано најбољу валуту на свету, пад је нашега новца у истину знатан. Пре неколико месеци круна је стално нотирала нешто испод 150 круна за долар, тако да је већ изгледало као да је постигнут неки стабилитет. Онда је

наступило једно нагло побољшање наше валуте, тако да је долар.

спао испод 120 круна. Али то је трајало само кратко време, и долар је несамо досегао ранију висину него се задњих дана, у једном снажном полету, испео на курс од 175 круна! Узроке тако јаким и наглим осцилацијама тешко је прецивно означити. Према томе, веома је тешко, управо немогуће, дати рецепте на који начин да се запрече овако велике валутне трзавице.

Не треба, међутим, заборавити, да је задњи пад вредности новца био опћега карактера, и да је захватио скоро све валуте. Једина, је разлика у томе што су неке валуте, односно девизе, пале мање а неке више, дочим их има и такових где пад има неки катастрофални значај, као например у Аустрији.

Као главни узрок овом опћем паду девиза и валута наводи се велика тражња америчких долара од стране Немачке, ради плаћања ратне оштете. То је, међутим, једна више или мање добра редовита исприка многих финансијалних управа, које још нису биле у стању да среде своје финансије. Ако реално посмотримо ситуацију, неће нам умаћи оку да је главни узрок слабом стању валута свих европских држава чињеница, да многе државе још нису успеле да постигну равнотежу колико у платежној биланси толико у својим државним прорачунима. Још увек главни део издатака иде у чисто непродуктивне сврхе, поготово у војничке, и још се увек код решавања политичких, а и економских проблема, чује звекет сабаља.

Пре него ли пређемо на нашу специјалну ситуацију, осврнућемо се укратко на евентуалне последице пада наше валуте.

Пораст вредности новца западних држава има за прву последицу, да сву робу коју добијамо са запада морамо за онолико скупље да платимо за колико је пала наша валута према валути државе из које намеравамо робу увести. Пад наше валуте не тиче

48