Nova Evropa

Светски је рат, 1914 године, почео за нас под врло повољним околностима. Нисмо били сами у часу када. је постало јасно да ће се оружјем морати расправити супарништво између нас и Немачке, која је потегла да у лицу Русије смрви вођу и заштитника, словенског света. Победа Русије, а б њом и победа Словенства, над Германијом, значила би за Германију и политичку и економску смрт. Победоносна Русија, господар над Цариградом, зауставила. би дефинитивно злогласни Пгапб пасћ Озгеп, и спутала би, за много ходина, трговачко-индустријски развитак Немачке. Русија, на челу духом и државном свешћу пробуђеног Оловенства, представљала. би једну непобедну светску силу, која би, евентуално, могла диктирати своју вољу свима, и постати опасна, ако хоће, не само по Немачку. Да ли је, међутим, руски народ, у целини својој, био спреман за. упорну и безобзирну борбуг Да ли су свима били јасни сви они огромни задаци пред којима смо се нашлиг Да ли је руска интелигенција. успела да популаривује те задатке у широким слојевима народаг И да ли је званична, Русија излазила, насусрет таком народном обавештавањуг — Наравно да је на све то одговор негативан, и у том смислу нама је рат дошао изнебуха.

Германија, је, — на другој страни —, с погледом на Русију, већ одвајкада имала одређен двојаки циљ. Прво, војну победу, друго, економско подчињење. Први задатак је решавала једним невероватним развијањем војне технике, и исто тако невероватно подробно израђиваним војним плановима, тако да је ниједна случајност не би изненадила. Други задатак је остваривала опрезном и неприметном колонизацијом Русије, и преплављивањем њених тржишта робом која је изненађивала ваљаношћу и јефтиноћом. Али, ту је робу пратила цела, армија трговачких путника, односно и стварно армија шпијуна, добро организованих и дисциплинованих, чија је дужност била проучавати у детаљима цео руски живот, нарочито слабе и негативне његове стране. Та армија трговачких путника играла је велику улогу у ширењу револуцијонарних идеја, за којима су после дошли немири, па најзад и распад руске отаџбине. Ти су људи, под видом пропаганде за робу својих фирама, ненаилазећи на препреке, ширили нездраве мисли које су морале изазвати пометеност у главама радничког елемента. На том су послу Немци ишли за двоструком сврхом: кочили су развиће руске индустрије и проучавали њене слабе стране, а у исти мах достављали својој влади потребне политичке податке. Увлачили су се у сва наша трговачко-индустријска предузећа, па је и сама Москва знатно доспела у њихове руке. Право је, свакако, да се том раду ода и дужно признање. Немци су га водили истрајно и паметно, и из њега је резултирало добро детаљно обавештење немачке владе несамо о стању свих грана наше индустрије, него и о најситнијим покретима нашег пољуљаног политичког менталитета.

Колонизација руских покрајина ишла је одређеним путем. Почетком 900-тих година, издата, је у Немачкој интересантна карта немачких колонија у Русији. Човек је имао пред очима јасну

130