Nova Evropa

mesto u svojoj crkvi gde će ležati. — Praznoverica je uhvatila dubljeg korena u njemu od smrti njegove sestre Jelene, koja je bila udata za pok. S, Simića, a umrla je na svadbenome putovanju po Italiji, (Kralj je pričao, kako je jedan gavran doleteo i zagraktao nad glavom njedove sestre, u nekom hotelskom vrtu; gavran je doletao u tri maha, i tri puta je graktao, iako su ga uvek oterali!) Napokon, kralj je svojom smrću zadržao, u tom pogledu, ipak pravo, jer i zbir cifara ove godine {1921} predstavlja 13!

5.

U svemu ovom, kao uopšte po celome svome karakteru i načinu mišljenja i življenja, kralj Petar bio je tipičan srpski seljak, i to iz Šumadije, On je zato i voleo seljaka, zemljoradnika, kako se voli ono · što nam je najbliže i najrodjenije, Voleo je njivu, voleo je plag, voleo je zemlju i onoga ko je obradjuje, Na svojim putovanjima po Srbiji, rado se i često zaustavljao pokraj njiva, da gleda setvu ili žetvu. »Eto, to je pravi državotvorni elemenat«, — rekao je jednom, едаjući u Topoli kako narod radi; »on u stvari privredjuje i sebi i državi, on hrani i sebe i nas, Ono što je njemu suviše, on daje nama, 1 to tako celoga života,., A kad se u državi nešto pokvari, opet će on to popravljati... i popraviti l« — Ako bi išao automobilom pa naišao na povorke seljaka i seljačkih kola, zaustavljao bi automobil, čekao bi da se napravi put, i da se stoka umiri od zvrke i zujanja na koje još ne beše naučena, Nikada nije hteo zemljoradniku štetu praviti.

Ako je bio u Arandjelovačkoj Banji, ili u Koviljači, ili ma gde blizu sela, a naročito u Topoli, zalazio bi medju seljake i s njima govorio, Sa zemljoradnicima je uopšte radije razgovarao nego sa čaršilijama, i više se interesovao za njihov rad nego za sve drugo, Saslušavao je i primao njihove molbe i njihove žalbe, i starao se da budu ispunjene, ako je bilo pravo, Roditeljski se brinuo, da njihove potrebe budu podmirene, i da se vaspita podmladak koji će primiti i nastaviti rad u kući i u selu, S ponosom je uvek govorio, da su i njegovi stari bili zemljoradnici,

Tako će kralj Petar i ući u istoriju, prvenstveno, kao prvi medju onim seljacima-vojnicima i seljacima-jJunacima, koji su ljubili svoju slobodu i svoju zemlju i borili se za njih celoga svoga veka, ; koji su, napokon, i oslobodili i ujedinili ceo narod, te udarili temelj ovoj državi.

Jov. M. Jovanović.

Kralj Petar.

{Još godine 1916 napisao je naš saradnik 56 Kralju Petru koji je štampao, zajedno sa drugi M rata, na francuskom jeziku, u knjizi »Une voix seka, reči u našem listu. Povodom smrti Kralja Petra, posveti mu? Ктојов Коју је izašao u uglednom švajcarskom listu .»Jour n-čv:e«, Donosimo ovde oba ta članka, u prevodu samoga pisca:

У

407