Nova Evropa

Ekonomski pregled. Oko zajmova. A) 7% Investicijoni zajam,

Konačno je poznat približan rezultat supskripcije 7% investicijonoga zajma, Doduše, po našem običaju, neke ustanove još ni do danas nisu poslale zaključne podatke, da bi se mogao utvrditi delfinitivan rezultat; ali ti naknadni podaci ne mogu više da bitno utječu na cjelokupnu sumu, a milijon dinara više ili manje ne igra znatnu ulogu. Prema podacima na dan 23, novembra, bilo je upisano :

Srbija 137,190,900 dinara Hrvatska-Slavonija 76.534,300 » Vojvodina 48.083.800 » Slovenija 35.759,700 » Bosna 28.322.800 » Dalmacija | 8.453,300 » Ukupno 334,344.800 dinara

Prema tome, publika je preuzela preko dvije trećine čitavoga zajma, te na sindikat banaka koji je zajam garantovao otpada oko 165 milijona dinara, Ovaj će se iznos sada da podijeli na razne novčane zavode, prema kapacitetu pojedinih zavoda.

Mi iskreno priznajemo, da je uspjeh zajma daleko nadmašio naša očekivanja. Mi smo mislili, da će glavni dio zajma ipak morati preuzeti naši novčani zavodi, a u stvari ovi preuzimaju tek: jednu trećinu, jer kod gore navedene cifre od 335 milijona dinara nije upisano ni pare po našim novčanim zavodima, Da novčani zavodi nijesu uzeli na se garanciju za ovaj zajam, sjegurno bi i oni sami {ako ne iz drugčih razloga a ono iz obzira prema državnoj vlašti) upisali znaine iznose; a kako se ovdje radi o velikom broju novčanih zavođa, od kojih neki raspolažu znatnim sredstvima, vjerovatno da bi i slobodna supskripcija bila dosegla čitavi iznos od 500 milijona dinara, Prema tome, o nekom znatnom tangiranju pojedinih zavoda uslijed iznosa koji će otpasti na njihov dio ne može biti ozbiljno govora, isto kao što se ne može govoriti o nekom neuspjehu zajma. Sami vodeći ljudi sindikata novčanih zavoda računali su da će publika preuzeti oko 100 milijona dinara, te je sindikat bio spreman da dometne čitav ostatak. od 400 milijona.

Analizujući upis zajma, moramo dalje priznati da je, primjerice, Srbija daleko više upisala nego što bi prema ekonomskim prilikama na nju razmjerno otpalo; zatim, karakteristično je, da u Srbiji velika većina svota otpada na male upise {u iznosu od 100 do 1000 dinara), dočim primjerice u Hrvatskoj prevladjuju veliki upisi. Uzrok je značajan: u Srbiji su upisivali državni zajam svi oni koji imaju ljubavi i smisla za ovu državu, a to su Široki slojevi naroda, dok su u našim

23