Nova Evropa

štitom dece, te da se okupe u jedno jedino Društvo za zaštitu jugoslovenske dece, Tome bi društvu imala da se da sva državna pomoć odredjena za taj cilj i taj rad, Po sebi se razume, da bi se ceo posao obavljao pod državnom kontrolom.

Velike svetske kasapnice nisu znale za milost i poštedu, uništavale su živote životA, Malima onih milijona poklanih, utopljenih, udavljenih, i raznesenih, i svima njihovim nevoljnim drugarima i drugaricama, namenjeni su redovi u ovoj knjizi, Da ih sve prikupimo, odgajimo, vaspitamo, da postanu dobri poslenici, naša je prva i najvažnija dužnost. Oni su naše Jedinstvo i naša Jugoslavija.

Danica Dim. Hristića.

o. начелима заштите деце,

посто А могућност, да · ce ефиниција. заштите деце сведе на један сасвим узак појам, који, бев мало, обухвата само потребе биолошке личности већ рођене деце. На многим местима сматра. се, да, - је заштита, ма и најмањег броја деце постигнута тиме, што је изве"стан број деце смештен-под кров, што- је оденут и што му је исхрана. осигурана. То је тек први корак ка побољшању, од ког, уосталом, види користи само један невероватни мали део напуштене и сироте „деце. То је заштита, од њихова физичког мучења, од глади, од телесне пропасти. Још одмах у почетку треба, међутим, потпунијим "замахом „обухватити целокупни проблем дечје заштите, и видно истаћи његову обилност, како бисмо у сваком тренутку имали пред очима јасан преглед онога што је учињено, а нарочито онога што остаје да, се-учини и што- представља. претежни део. Поред заштите сироте и напуштене деце, постоји заштита, и све остале деце (чак и оне која имају родитеље); Потребно је, осим тога, заштитити и ону децу: која су још у мајчиној утроби. Најзад, крајњи досег дечје заштите мора. обухватити заштиту саме људске клице пре зачетка. | Заштита, деце је, дакле; огроман проблем, чије решење тражи истинске: напоре несамо појединаца него и целокупног друштва, у виду изгубљене делатности свих његових установа. Ваља се до сржи прожети мишљу, да се решењем проблема заштите деце не решава само једно економско питање него и читаво биолошко питање расног одабирања, и. поправљања, питање друштвеног, интелектуалног, и моралног поретка у свеколикој људској заједници. У дечјој заштити лежи људска заштита, као што у деци леже људи. У људској "заштити лежи опет-друштвена заштита. Отога је домашај овог питања. недогледан. Обим овог написа, међутим, и вувише је скучен, а. да, би се у себе могао потпунце примити и приказати сву важност дечје заштите. Довољно је, држимо, рећи да је дечје питање најсудбо"носније и најживотније питање целокупног друштва. ЈЊегово повољно 'и разумно решење значи за друштво животно васкресење, „оно. што је ваздух ва оног који се гуши. ~

226