Nova Evropa

Politički pregled, Држава Г. Прибићевића,

Признаћемо отворено, да би нам. било милије, да Г. Др. Смодлака, препоручујући као председник резолуцију Загребачком Конгресу, није нарочито апострофирао Г. Оветозара Прибићевића. Да је, и уколико је, сам Конгрес био уперен противу режима, на једној страни, и противу екстремне опозиције на другој, то се јасно и изразито осећало у атмосфери, па је било излишно подцртавати поједине противнике који имају друге погледе на ствари него учесници Конгреса. Иако је природно да је опште незадоВољство и том приликом много и снажно истицано, не може се сматрати један човек — па ни Г. 0. Прибићевић — јединим главним проузроковачем тога незадовољства; нити је право, кад је о томе реч, да се он нарочито на нишан узме, док иза њега стоје исти таки, и још већи, поборници и кривци онаког вођења политике какво он заступа. — Али, што је још важније, овака акција, каква је инаугурисана Загребачким Конгресом, не може се уопште оснивати на негативним моментима — на критици и на тужбама противу незадовољства —, па је с тога гледишта осуда режима. и крајње опозиције на Конгресу могла имати само начелан значај, без обзира на личности.

Међутим, након кампање коју је Г. Прибићевић повео противу Конгреса још пре 10. септембра, није необјашњиво што се Г. Др. Смодлака подао тренутку па је баш њега истакао као главног заговарача насилног уједињавања а противника споразума међу појединим деловима. југословенског народа у постајању. Нато је Г. Прибићевић могао бити спреман, будући да је сам изазивао. Држимо стога да је требало, и да би било боље за њега, да много хладније, е много више умерености и премишљаЊа, настави дискусију противу учесника Конгреса, после 10. септембра. Ми знамо, да је његова главна врлина, и главна снага као политичара, У јакој вољи и темпераментној активности; али мера и темпераменат нису супротни појмови, и добар државник, ни изазван, не сме место одбране или нападаја сервирати увреде. Још је мање политички мудро кад Г. Прибићевић, држећи да је изазван од појединих учесника на Конгресу, назива целу акцију сулудом, и у том тону води дискусију противу ње.

Остављамо Г. Дру. Омодлаки, који води нашу групу у овој акцији, да расправи са Г. Прибићевићем питање Конгреса и на њему донесене резолуције, будући да, је он и лично нападнут (види уводнике у »Ријечи« од 16. и од 19. рујна). Ми ћемо се задржати за часак једино на. тези о јединству без споравума«, јер она нас и непосредно погађа, па ћемо покушати да, за свој рачун, сузбијемо непромишљену осваду Г. Прибићевића, да суделујемо у једној »сулудој акцији«. Сулуд је крупна реч, но за таку реч не остајемо никоме дужни, ма она долазила. од рођеног брата или пријатеља. И ми стојимо иза оне акције, јер се — бев обвира да ли се идентификујемо или не са свим мишљењима, и намерама свих покретача, и учесника, Конгреса — ни ми не слажемо с његовом тезом о »споразуму или јединству«.

У једном свом чланку, пре кратког · времена, пре Конгреса, ми смо рекли ово (Нова Европа« У, 858): »Демократска странка, која нам је била,

| | 128