Nova Evropa

— Napad! Kreći bataljon za mojim levim krilom! — odgovorih mu, i on odmah krenu 1, bataljon, koji je tota dana prema divizijskoj zapovesti trebao da služi kao divizijska rezerval Prolazeći pored levog krila XVI puka, major Nešić dade barjačićem signal i njima da podju napred, i zaista dva bataljona XVI puka iskočiše iz svojih dubokih rovova, i podjoše jednovremeno s nama na napad. To su jedine trape Drinske Divizije koje su 10. oktobra aktivno učestvovale u napadu na Kumanovo.

Prolazeći pokraj komandanta artiljerijskog divizijona, majora Milana T, Jovanovića, koji se u tome trenutku nalazio na osmatračnici, i ovaj me upita: »Šta je naredjeno?« i

— Napad! — odgovorih mu kratko,

— Vrlo dobro! Sad ću da otvorim vatru! —

I zaista, nije prošlo ni nekoliko trenutaka otkada smo izmenili ovo nekoliko reči a naši »francuzi« zagrmeše!

Sve ožive, podiže visoko glave, steže jače puške, i polete napred, nošeno dužnošću prema otadžbini, savešću, čašću, drugatskom solidarnošću, i željom da se ne izostane u ovim znamenitim i istorijskim časovima,

Vojnici u tome frenutku nisu čuli komandu, jer im se nije ni imalo šta komandovati, nego su se kao nabujali planinski potok, uz haku i prasak, sručili u turske redove, koji zbunjeni ovakvim strašnim naletom zastadoše jedan trenutak da pucaju, gledajući unezvereno levo i desno; a kada se malo pribraše, otvoriše doista na nas užasnu, paklenu vatru, koja nas primora da i mi polegnemo, te da jakom puščanom vatrom slomijemo njihovu upornost , . . .

Major Milan Marinković-Piga, sa puškom u ruci, vodio je na napad svoj bataljon, Pao je medju prvima, pogodjen usred čela, Маkon svršene borbe — u veče oko 7 časova — dodje mi njegov komandir, kapetan Bojić (poginuo u ratu 1913), i potvrdi mi žalosnu vest, koju sam još u toku borbe čuo. Ostavih kod bataljona kapetana Joksima Gajića, i za trenutak otrčah sa Bojićem, — da ga poslednji put vidim!

Pripalismo voštanicu i osvetlismo njegovo krvavo lice, koje je bilo nasmejano, blaženo, jer je napad koji je on započeo uspeo!

Turci su bili pobedjeni na Kumanovu 10, oktobra po podne!

Stevan S. Šapinac,

ppukovnik u penziji.

376