Nova Evropa

организације — разрешен дужности, а доцније ин пензијонисан. То- сподин- ПУКОВЕНЕ Стојановић се најсрдачније одазвао нашем позиву, "ни написао је овај чланак нарочито. за, >Нову Европу«.)

Историјски. догађаји из 1012. године, познати — широм целога нашег _ народа, па и у целој Европи — под именом“ па Битке, одигравалн су се углавном. у домашају села Младог Нагоричина, 10. и :!!. октобра. Слава, и историјска, вредност Младог Нагоричина замењена је мање 58служним „именом Куманова, јер су дани Кумановске Битке управо дани битке на, Младом . Нагоричину — дани који су месеца октобра. ове годихе прослављени па Куманову, након 10 година, нажалост без учешћа и оног малог броја, бораца. са Нагоричина који су још у животу.

Како се развијала у своме почетку, и како. се завршила ова велика борба, на најважнијем и решавајућем месту, где се стварно одигравало драмско дело Пропаст Царства. Турског или Освеђбено Косово, писац ових редака, као очевидац и један од најобавештенијих учесника, покушаће овде да изнесе читаоцима »Нове Европе« у најкраћим потезима. Ради делине, и ради историјског прегледа догађаја, изнећемо укратко развој војних операција на целоме кумановском војиштуг

У Мобилизација | српске војске, објављена, 17. септембра. 1912, изведена. је правилно н у реду за предвиђено време; па је одмах отпочело и транспортовање мобилисаних тактичких и оперативних јединица на гранични фронт према Турској, по плану за концентрацију. Концентрација. Српске Војске извршена је у пет група: Г Армија, од 5 пешадијских дивизија, и 1 коњичке. дивизије, ca, OKO 120.000 људи, у врањском поморављу; Ш Армија (око 4 пешадијске дивизије) са 60 хиљада људи, у изворним деловима река Медвеђе-Косанице; Рашка Трупа- (јачина око једне петнадијске дивизије) са 25 хиљада људи, прикупљена око Рашке. Јаворска Бригада, са, 10 хиљада људи, прикупљена. је била на. Јавору, а П Армија око Ћустендила и Дупнице, у Бугарској (јака 50 хиљада. људи, а састављена, од једне српске и једне бугарске пешадијске дивизије).

"Све три армије имале су као операдијски објект Овче Поље, где се претпостављало да ће бити главна маса турске војске, и у том циљу њихово "наступање имало је да буде концентрично, н то: 1 Армија правцем Ћустендил-Овче Поље: ПЕ Армија: Косово-Овче Поље; 1 Армија, правцем Врање-Куманово-Овче Поље.

Прва Армија, под командом Наследника Престола Александра, прошавши границу 6. октобра, широком фронтом од Карцине до Русца, са трима дивизијама [ пезива у првој линији — моравском дринском, и дунавском дивизијом — имала је као маршевни објект Куманово. Осмог октобра армија је својим предњим дивизијама имала да избије на линију Табановац- Четирце- Нагоричино, као на. положаје који непосредно господаре Кумановом са северне стране.

Дунавска. Дивизија 1 позива, налазећи се на крајњем левом. крилу армије, наступала је правцем Бараљевац-Старац-Пелинци-Челопек-Добросељани-Нагоричино. Једна коњичка, официрска. патрола, упућена. је. преко Козјака. ка Страцину, ради везе са нашим четницима у у Козјаку и са нашом TI _ RpMjOM; која | је паступала. од Ћустендила преко Криве Паланке. —

366