Nova Evropa

хоризонтална друштвена подела. Међутим, поред ње има и друга, извесна, вертикална, друштвена подела, која. је јача од прве, инволвира. нацијоналне борбе и експлоатације, и која, и поред извесног слабљења у новије време, још увек доминира у свету. Тенденца међународног мира. и слабљења нацијоналних подвојености иде у корист опћем друштвеном прогресу, и као светски појав треба, да је и ми помажемо. Али ни по свом броју, ни по својој култури и своме положају, ми нисмо позвани да предњачимо у том погледу. Зато, уза сву мирољубивост према суседима, и уза све признање класне интернадијоналности, ми ћемо и даље оштро осуђивати све претераности и изопачености застарелог агресивног нацијонализма, али неБемо засад акцептовати посвемашњу негацију надијонализма, према којој се осећа много склоности у нашем класном свету. Зато наш друшгвени идеал треба да остане, у догледном времену, нацијоналан, у добром смислу те речи, те да и ми, посредством нацијоналног прогреса и нацијоналне културе, допринесемо свој део напретку човечанства. — Под нацијоналним ми подразумевамо југословенски.

Ми знамо, да наше народно јединство још није готова. ствар. Ми знамо, колико су прошлост, култура, и политика, подвојиле племена српскохрватска и словеначка, и колико смо још далеко од праве југословенске свеста; али ми знамо и да су сви услови за потпуно народно јединство ту: јединство језика (чињеница, да Оловенци имају посебан књижевни језик, не побија. другу чињеницу, да између живог народног говора српскохрватског и словеначког не постоје веће разлике него што су разлике у дијалектима. уједињених народа), јединство расе, државе, политичких ни вкономеких интереса. Коначно је ту и опћи културни интерес, да се на нашем територију — место неколико малих народа са скупом и културно неразвијеном друштвеном организацијом, а у сталном међусобном непријатељству — развије једно јако културно друштво. Зато народно јединство треба, провести до краја и у духовном и у материјалном животу. И зато наш друштвени идеал треба да је пре свега. југословенски, — напредак човека Југословенина, и народа југословенског.

0 средствима и методама, које треба примењивати, да. би се остварио овај наш друштвени идеал, нећемо у овом часу поближе расправљати, Једно ћемо само нагласити одмах. Овај идеализам треба проширити, да. не би остао ограничен само на највише духове, него да свесно овлада свима вреднијим елементима, особито онима, на виђенијим положајима у друштву, прелазећи од њих постепено на целе скупине и на већину народа. Он треба. да. постане главна оријентацијона тачка и највиши критериј за сва наша, питања и за све наше акције, па се онда неће догађати да се губимо и дангубимо у појединим споровима и ситним борбама као досада, него ћемо ићи стално ка једном великом циљу, и градити велику зграду југословенске културе и нацијоналног прогреса, која није од данас до сутра него која остаје кроз векове. Кроз призму тога идеализма, добиће и мучно српекохрватско питање, и љути спор о уређењу државе и организовању државне управе, који данас толико потресају наш јавни живот, сасвим други изглед.

Др. Ј. Зубовић.

110