Nova Evropa

ранта. Он је из групне оних који знају да живе за Отаџбнну, не да умиру. Штедео је своју снагу за боље дане н упорно радио да се пробије из позадних редова. И успео је. Он је данас главни стуб Пашићеве реакције и љубимац виновника Солунске Афере. У исто време истакнут представник великосрпеког племенског нацијонализма.

Постао је министром у Скадру и добио ресор финансија. Ако није имао ни касе ни пара, стекао је бар титулу и задовољио једну амбицију. А како се то одиграва у часу када народ преживљава своју Голготу, ући ће ваљда и у Историју ....

Прешао је са осталим члановима Владе на Крф. Али ту није дуго остао. Отпутовао је ускоро торпиљером за Француску, да реши валугно питање. И док су славни остаци наше војске мењали српску банку за, две грчке драхме, дотле се М. Нинчић проводио у Паризу н куповао луксузни намештај за свој »скори« повратак у Србију. Када се вратио на Јонско Острво, решио је новчани проблем: у корист Аврама Левића и другова државна каса оштећена је за неколико милијона. Кривицу за скандал свалио је на свог заменика Дра Воју Марннковића.

Краљевска. влада у изгнанству спрема глобалну суму на име буџета, без припита, Парламента у Ници и противно Уставу, Др. М. Нинчић добија мисију да припреми терен код савезника. Og ce најпре обраћа француској влади. Без устезања, ова изјављује своју готовост да помогпе свог храброг ратног друга. Али у интересу штедње саветује да. се буџет нешто редуцира. Свођење предложене суме не свиђа се Нинчићу. Истога. дана, нерекавши ништа, напушта. Париз и одлази у Лондон да преговара. Тек што је учинио своју прву посету Форењ Офису, стиже извештај са Орсејског Кеја да. је српском Министру Финансија. одобрен тражени кредит. Може се појмити изненађење Енглеза! У исто време понижење са наш невољни и лојални народ. И М. Нинчић имао је куражи да се после оваква оријенталског поступка састане са Лојдом Џорџом у Ђенови... Достојанство није његова. најпреча брига.

#

У новој проширеној држави, др. М. Нинчић нешто се колеба. Није чудо. Земља подељена у неколико табора, и бој се бије на све стране. Једни су за, Велику Србију, други за, Велику Хрватску, трећи за, Југославију. Једни хоће централизам, други федерализам, трећи автономију, Једни заступају идеју да. смо један народ са три имена, други да, смо један народ са три племена; а да би забуна, била потпуна, појављују се дефетисти, сепаратисти, и комунисти, који не дају управљачима да, се приберу. Пред таквим мутним и мучним стањем, Нинчић се повлачи. Он не воли да укршта копља и да дели мегдане. Разривене државне финансије предаје пок, Кости Стојановићу, а баца се пуном паром на сређивање својих личних финансија. Срећа га је послужила. да кратко време почео је са зидањем петокатне зграде. Некада је његов учитељ куповао ћошкове, — ученик данас подиже спратове. Тако је очувана традиција радикалских вођа и првака. Споредно је, што чиновници гладују, што инвалиди просе, и што се талас беде и скупође непрестано шири.

Многи су помислили, да ће се нови богаташ уселити у своју палату, повући из политике, и живети као миран буржуј. Преварили су се. Амби-

183