Nova Evropa

нма дословно схватити), о томе како су изложене експлоатацији злочиначких бабица н лијечничких нзрода, Само ћу да споменем, да ни главе обитељи не остају поштеђене гледајући све то и стрепећи за жену и мајку. Често и пречесто плаћа жена ту своју борбу дуговременим тјелесним ни душевним боловањем, услијед чега сасвим пропада обитељски живот н чини га мужу неподносним бременом. Опречавање зачећа разним методама. води врло често до тешких душевних болести, до типичних неуроза срза, које се често врло тешко лијече, и могу болеснику учинити живот песносним. Нарав је неумољива, и не дозвољава да. је ико превари: одредила. је сваком органском бићу да се множи: човјека. који јој ускраћује послух кажњава болештинама, н тешким неурозама.

Покушао сам у најкраћим потезима изнијети што знам и што сам чуо од наших чиновника којима су патње уништиле живце. |

Влада би имала бити мозаг државе, чиновништво њен живчани CHстем, — влада управља државним организмом путем живаца: њима се јавља центруму шта се догађа у читаву организму, они извршују еве одлуке центра; али много тога, мора да се врши аутоматски, да се не извијести никог, и да се не чекају одредбе, као што и у микрокозму човјечјог организма многи орган — као желудац, цријево, органи циркулације и дисања. — врше своју дужност а да обично ништа. не јављају центру, и не чекајући његових одредаба. Исто тако мора и чиновништво да је у многим функцијама. аутономно. За све то потребно је да то чиновништво буде способно, чило, и јако, да буде према, горе поуздано, н да заповиједи савјесно и драговољно врши, увјерено о њиховој потреби и користи, & с друге стране, да је кадро да и без нарочите директиве одозго, самостално и брзо. наступа H дјелује. Сваки болестан орган, или организам, лишен је дјеломично, или сасвим, своје радне способности. Да овај болесни орган оздрави, н да га се опет учини способним за нормалну функцију, да се узмогну његове силе опет потпуно исцрпсти, потребно је да га се отме неурози у коју је запао. А средства су за то следећа: чиновник мора да буде материјално обезбјеђен, да. добије могућност да, оснује обитељ, н да ту обитељ може да наравним путем развија и повећава; он треба, даље, да опет задобије углед, који му припада, према. његову образовању и према вриједности његова рада; он мора, напокон, да добије увјерење, да је његов положај заштићен и овисан само о каквоћи његова рада.

Др. Иван Херцог.

Политички портрети.

Др. Момчило Нинчић.

Волео је политику од ране младости. Не страсно, јер је све у њему безбојно и бескрвно. Не идеално, јер му је главни циљ борбе каријера. Ступио је у партију која не пати од скрупула H која цени више грло него памет. За време мрачног перијода последњег Обреновића и Фридјунговљ Процеса, када су његови школски другови својим стојичким држањем. чинили част свом племену, М, Нничић се задовољава улогом немог фигу-

182