Nova Evropa

lijona dinara, i kad bi se za isti iznos povećao eskompt menica, naša privredna i kreditna kriza bila bi uglavnom rešena a da nove količine novčanica ne dodju u promet, Novčani opticaj ostao bi dakle isti, samo što bi se srazmer izmedju kredita datih državi i kredita datih privredi promenuo u korist privrede,

No poteškoće pri vraćanju državnog duga Narodnoj Banci tako su velike da gotovo izgledaju nepremostive. Državni prihodi još nisu toliko znaini da bi se od njih, osim pokrića svih državnih izdataka, mogao povratiti i jedan deo državnog duga Narodnoj Banci, Jedan unutarnji zajam nema, u sadašnjim prilikama, izgleda na uspeh, Preostao bi jedino kakav vanjski zajam, Ako bi se dobit toga zajma upofrebila samo nato, da se njime vrati jedan, ma i manji, deo duga kod Narodne Banke, taj bi zajam, makako bili teški njegovi uslovi, bio od velike koristi našoj privredi, Sa samih 5 do 10 milijona dolara, upotrebljenih u svrhu da se za njihovu protuvrednost smanji državni dug pri Emisijonoj Banci, bili bismo u stanju da rešimo današnju kreditnu krizu bez povišenja našeg novčano8 opticaja, Medjutim se za volju raznih teorijskih premisa, većinom krivih i za nas neostvarivih, provodi danas kod nas deflacijona politika, te se time naša privreda, koja ionako nije konsolidirana, baca u tešku i bezizglednu krizu, Zašto ?

Dr. Тоо Вет.

Политички преглед.

Мало изборне статистике,

Видовдански Устав одређује за изборе пропорцијонални систем, препуштајући Народној Скупштини да одлучи, који ће где пропорц да се примењује. Јер сам пропорц није нешто апсолутно већ се даје растезати и лево и десно, тако да изборни резултати и код истог броја гласова за поједине странке могу знатно да варирају, према, томе који се систем пропорца, узима за мерило при одређивању мандата. Суштина, пропорца захтева избор по систему листина. Док се дакле врше избори по срезовима, и то посебно за сваког појединог посланика, наравно да нв може бити говора о пропорцу, — ту одлучује систем апсолутне већине, као што су га имали пречански крајеви пре Рата, или систем релативне већине, како га и данас има Велика, Британија. Што су већи изборни окрузи, и што се већи број посланика У једном изборном округу има да бира, тим боље може наравно да се примени и систем пропорца. По нашем данашњем изборном закону, например, град Љубљана чини један самосталан изборни округ, и бира, будући да нема. више од 60.000 становника, само једног посланика; ту дакле о пропорцу нема говора. Исто тако има читавих изборних округа који бирају само по два или три посланика. Иако се по садањем изборном закону, при одређивању количника, узима, као да округ бира по једног посланика, више него што га фактично бира, тв се тиме снижава количник, ипак кандидацијона листина, ако жели доћи до мандата, мора. добити 1, TO =/, свих гласача.

329