Nova Evropa

cijama, i okružen saradnicima sa poljuljanom diplomatskom reputacijom, nije mogao ići daleko u svojim predlozima, ni postići bolji rezultat., Tako smo pustili Rumuniju da se istakne u Lozani, kao što se je Češkoslovačka istakla u Gjenovi, na račun naše države, koja ima više životne snage i rasnih sposobnosti nego naše saveznice, Ove će nas u medjunarodnoj utakmici ostavljati za sobom sve dotle dok i naša zemlja ne dobije parlamentarni odbor za spoljne poslove, u koji bi ušli ljudi od većeg iskustva i autoriteta, i koji bi pratio sastav i rad naših delegacija na strani, |

i Dr. Miković,

Социјални преглед.

Иза детективских и радикалских кулиса у Сједињеним Државама,

(Сензације које су прошлих дана. одјекнуле из Чикага широм Америке, а можда и широм читавога свијета, звучиће неупућенима као арапске приче. Извор је ових сензација млади „Кидов, Алберт Баланов, абаз Ват, родом из Русије, стар 28 година, и син једног анархисте.

Шрије него што пређемо на његово казивање, потејетићемо читаоце a. два догађаја и једну чињеницу. 1. јануара 1920 учињен је велики »татд« (провала, хапшење) па комунисте у Сједињеним Државама. Било их је пожватано неколико хиљада. Многи су депортирани, многи осуђени. У мјесецу августу прошле године учињен је други један »гала«, овај пут у близини града Бриџман, у држави Мичиган. На једном тајном мјесту, у шуми, одржаван је збор комунистичких изасланика. Након пар дана зборовања. детективи приватних агенција провалише у њихову средину, пи ухапеише двадесетиједног учесника, заплијенивши уједно разног материјала. Већи дио учесника успио је умакнути. Ухапшени се налазе било под јамчевином било у затвору. Процес против њих имао је да започне у граду St. Joseph 26. фебруара, али је договорно између просекуције и одбрале одгођен на, 5. марта.

У Сједињеним Државама, ва детективеку службу постоје и приватне агенције. У нашем случају именоваћемо двије: такозвану Burns Detective Agency HM Thiel Detective Agency. Бранилац у Бриџману ухапшених радника је Франк П. Велш (М/ај5ћ), познати раднички адвокат. У корист својих клијената, а уочи процеса, он је изнио на свијетло дана поменутог Алберта Баланова и његово свједочанство, о којем п ми желимо укратко извијестити.

У уреду Виљема А. Кунеа (Сиппе), социјалистичког кандидата за ЧИкашко начелништво, у присуству браниоца Велша, главног државног одвјетника државе Мичиган, 0. Л. Смиса, н разних адвоката и репортера, исказао је Баланов углавном слиједеће.

Да је досада био у шпијунској служби за цивилне MH војне власти; да је истовремено служио као детектив код Бурнсове агенције а био и чланом »I, W, W.« (Industrial Workers ol the М/оча« — Инду-.

338