Nova Evropa

стријских Радника Свијета), комунистичке-социјалистичке странке, да је дакле био шпијун и агент-провокатор. Исказао је, даље, да је »таа« од 1. јануара. 1920 био могућ зато што је он, скупа са. другим детективима, намамио радикалске вође на скуп да би их лакше други детективи похватали. Он тврди: да свих 7 чланова одбора. за. пропаганду 1. М/. М/. у години 1920 бијаху у служби Тилове и Бурнсове детективске агенције, које да су с помоћу њих руководиле пропаганду прогласима и литературом. Он лично, иако је био у служби само Бурнсове агенције, продавао је тајне документе и извјешћа, и Тиловој агенцији.

Баланов тврди, даље, да је правио лажна, извјешћа, по упутствима. сво: јих послодаваца. Тврди, да му је његова, агенција нудила. бомбе и наговарала, га да заведе радикалске вође да те бомбе бацају, да би их се послије могло хапсити. Тврди, да је управитељ Тилове агенције једном пустио да побјегну више ухапшених радикала, само да, би их се изнова могло халсити те притом заслужити много новада. Баланов тврди, да. је Бурнсова агенција засновала и провела, »тазд« у Бриџману, да је међу учесницима било детектива, и да су прекршаји у вези са тим састанком почињени од тајних детективских агената. Каже, затим, да је, по упутству Тилове агенције, организовао једну унију, само да би агенција могла, ићи газдама и казати им, да у унији имају свога човјека који ће унију разбити, — при чему се опет заслужује много новада.

Године 1919 био је Баланов изабран тајником чикашке гране 1. У, У. Књиге, бланкете, и разне документе, држао је у — детективској агенцији. Он је, даље, под присегом исказао, да агенти ових двију детективеских агенпија. контролишу и 1. М/, МУ, и комунистичку странку. Агенти праве лажне извјештаје на темељу којих агенције изнуђују новад од банака и трговачких агенција!

Државни одвјетник запитао је тада Баланова, како је могао правити лажна извјешћа% Нашто овај одговори, да му је било тако наређено. —

УА да вам наредише да убијете човјека:« — запита га нато државни одвјетник Омис. — »Узео бих наредбу на размишљања“, — одговори Баланов. Онда је Баланов казао још ONOJ да се Артур Проктор, тајник комунистичке странке у Чикагу, налази па плати Тилове детективске агенције; да је П. Симе (Козсое Т, Зиптз), црначки организатор америчке »Федерације Рада«, уистину — детектив; да је Л. Грин (Leon Green), агент »Retail Clerks Protective« mMpymmBa W pHbem члан радикалних елемената, такођер. детектив; да је Карло Брокмилер, тајник 1. М/. У, већ од четрнајст година у служби Тилове агенције, док је Л. Фрајна (Louis Егалпа), један од двојице који су организовали комунистичку странку у Сједињеним Државама, за дуги низ година био агент Бурнсове агенције, те да му је ова агенција помогла да умакне из земље и оде у Русију, и да онде буде ослобођен од тужбе за издајство према совјетима! Баланов тврди, осим тога, да су радничке уније пуне детектива. и агената, који код послодаваца подржавају сумњу као да су уније на ивици распада. Њега су, каже, упућивали да пође у Русију и отрује Троцкога и Љењина. Тврди исто тако, да је била стављена замка Виљему Фостеру (агилном радикалном пропагатору), јер би Опјелна Корпорација дала била, све на свијету само да га макне с пута: требало га је памамити у један ресторал

339