Nova Evropa

| | | | |

Гледе азутомобилизма ин мотоциклизма, још дуго нисмо дошли до оног развоја као у другим врстама, спорта. Док је напредак у мотодиклизму ипак нешто већи, те се већ показују први успеси у разним покусним, нако мало посећеним, утакмицама, аутомобилизам као спорт још је без вредности. Иза. Рата, било је неколико наступа Аутомобилног Клуба, али су они остали без даљњих последица за развој и ширење његове идеје.

Ни коњски спорт није наишао у Оловенији на право разумевање. Остало је код неколико за нужду приређених коњских трка у Марибору и Љутомеру, које су заинтересовале сасвим друге кругове него што то бива у другим државама. И тако је та грана, унаточ опћем настојању и настојању од стране војничких кругова, остала на нули. Имамо два. касачка друштва у Марибору и Љутомеру, али та гравитирају по интересним узајамностима, много више према Загребу, те се неће бринути за развој коњеког спорта у ужој домовини. Квалитетом заостају за хрватским клубовима. Осим првих почетака тешке атлетике, у љубљанском »Јадрапу«, прошли смо тако све гране спорта које се негују у Словенији, Поред одличних стручњака, који су неуморним радом подигли своје струке на данашњу висину, имају великих заслуга за популаризацију и напредак нашег спортског живота, стручни листови и публицистика уопће. Осим неких предратних бициклистичкх и подједно свеспортеких листова, до године 1920 нисмо имали спортских листова. У јуну те године почео је излазити стручни лист »Опорт«, који је за неколико месеца имао изврену прођу, те је постао омиљен свим спортским клубовима; али тада — и опет морамо да кудимо мртвило наше интелигенције — претплатници су заборављали на, своје дужности, управа је запала у дугове, те је лист морао на крају престати излазити. Данас смо већ скоро годину дана, без стручног спортеког гласила. Колико је важних спортских догађаја остало забележено само у рубрикама дневника, колико је лепих спортских успомена остало у усменој традицији неколицине очевидаца!... Прва би дужност била сваког спортисте, и њихових пријатеља, да заведу опет дневнике, у које би записивали, за данас и за будућност, тешкоће првих бораба на спортском пољу. Уверени смо, да ће онда напокон и држава схватити велико интернацијонално значење спорта, па и ту извршити велику своју дужност.

JL Струна.

тв.

Pregled sporta i nogometa u Srbiji,

Godine 1900 doneo je Dr, Radovanović, upravnik Državne Bolnice, loptu u Beograd, Sokolima, kao njihov član uprave, objašnjavao je na svoj način nogomet, koji naravno nije ni nalik bio na ondašnji mogomet, kako se igrao po zapadnim državama; ali ipak, okrugla kožna lopta, uz to još elastična, udarama je nemilice, ko će je dalje u visinu i u daljinu, — to beše nekakov posebni čampijonat. Tako je naša omladina imala zabave na taj način sve dok pisac ovih redaka i G, Stevan Stefanović nisu zaveli pravi moderni nogomet u Srbiji.

132