Nova Evropa

Певала таи

почецима његове организације елемената, који су били, да тако кажемо, хромосоми његова, будућег развоја, и давали повољан изглед за будућност. »Хашк« је, додуше, одмах с почетка основан као спортски клуб, те се је спорт (нарочито тенис, мачевање, флоретовање, и ногомет) најозбиљније и нјеговао. Али је, поред тога, највећа, пажња посвећивана, друштвеном животу, те дружевном односу међу члановима. Ови су чланови били међусобно повезани најужим другарским везама, спремни да се у свакој прилици један заложи за, другог. Те су се везе одржавале и јачале су честим сталним и обавезним састанцима, на којима су се прије свега. рјешавале клупске ствари и правиле основе за будући рад, а онда би слиједила, забава са свим »посљедицама« студентских посијела. Тим сталним додиром међу члановима развила се особито снажна солидарност, која је била. природна, и добра основица за рад и напредак клуба.

Још се је нечим одликовао »Хашк« међу студентским клубовима какови су они у правилу. То је дисциплина, Та је у њему одувијек била, 0с0бита. Послушност према старијим члановима и према функцијонарима клуба била је безусловна, па, се није дало право ни замислити да бн ко у том правцу повриједио начела, клуба. Радије се подносила и тиранија, него да се допусти да сваки члан ради по својој вољи и своме нахођењу.

Исто се тако нарочито пазило на владање и држање чланова у друштвеном и јавном животу. Чланови су били обвезани да траже за сваку њима, нанесену увреду задовољштину, као што су и сами били дужни дати задовољштину ако су кога увриједили. Маколико то изгледало несавремено, ипак је имало својих добрих страна, јер је било само по себи бирање мањег између два зла. ЈКивот међу студентима, и саобраћај међу њима, (Ho је прије тога и сувише без форме, несугласице су се ријешавале на нелијеп начин, па је у том правцу добро дјеловала нова метода, да се зна да ће требати за сваку и најмању увреду одговарати начином који није био без опасности.

У свим тим моментима видимо ми елементе који су давали »Хашку«, у каснијем његову развоју, снагу, те који су се традицијом наслијеђивали, и постали »Хашковом« својином.

У будућности чекају »Хашк« још теже задаће. Несамо да ће он имати да поради из петних жила да си сачува у оштрој конкуренцији мјесто које заузима у нашем спорту, него он остаје и надаље једини клуб који је у положају, по својим снагама, да У организацији југословенског спорта, води одлучну и главну ријеч, тако да од њега углавном зависи, које ће мјесто наш спорт имати у интернацијоналном спортском животу. А као клуб интелектуалаца, имаде »Хашк« један још важнији задатак: он има свим силама да побија све оне немиле појаве у спорту, које неминовно воде до његове хипертрофичне дегенерације. Ту нарочито мислимо на професијонализам у спорту, на слијепо тражење успјеха и рекорада под сваку дијену, што све има опет за посљедицу суровост, дивљаштво, тојест оне елементе на којима почива погрешна идеја нашега спорта. Све су те појаве нарочито погибељне у нашој средини, у којој ће се оне изродити још више него ли можда, другдје. Напосе је опасан професијонализам, јер ако ће спортска друштва постати течевним предузећима, онда. Ке дакако за спортски рад бити мјеродавни материјални а не прави спорт-

116