Nova Evropa

гетодтпоб ргозуесттапја 1 одбоја, да суак пука: Когпоз; ргедикенћ mera 1 za sebe i za svoju sredinu i okolinu, :

| Suzbijanjem stočnih zaraza došlo je do mogućnosti da se misli i na робобапје господ kvaliteta, na oplemenjivanje stoke, Prestaie potreba, da se iraže rase otpornije prema izvesnim zarazama, ma njihovo držanje bilo i manje rentabilno, pa se počinje gajiti stoka prema izvesnom napred odredjenu smeru, — stoka za mužu, stoka za rad, stoka za tov, il,d, Poznavajući u detalje anatomiju i Hizijolosiju domaćih životinja, veterinari su bili prvi koji su postavili pravila za higijensko držanje stoke i njen odgoj, Oni su bili na to i pozvani u prvom redu, jer su večito u dodiru sa stočarom. Njihov posao pri suzbijanju stočnih zaraza, pri lečenju bolesne stoke, i Dri pomaganju kod porodjaja, i tome slično, daje im za to najbolju priliku, Tako se počelo razvijati napredno stočarstvo, gajenje stoke prema rentabilitetu, s unapred postavljenim ciljem. Higijena i odgoj stoke spada u bitne delove velerinarske civilne službe, i neće proći duđo a oni će biti Slavna zadaća njena,

Pregledanjem živokmih namirnica animalnog porekla dolazi veterinarska civilna služba u nepesredni doticaj i sa zdravstvom, od koga se je u svoje vreme ocepila. Takim pregledanjem nesamo da se čuvaju konzumenti od mnogih opasnosti koje im prete od uživanja pokvarene ili neuredno priugotovljene hrane animalnos porekla, nedo se lime indirektno pomaže ı stočarstvo; jer nesamo da se, pri pregledanju, često otkrivaju razne stočne zaraze, koje možda negde prikriveno vladaju, nego se pritom nalaze i poništavaju 1 uzročnici drugih bolesti, koje, ako i ne prelaze kao zaraze neposredno od jedne životinje na drugu, ipak svojim čestim pojavljivanjem i razarajućim dejstvom počine često sinu štetu u našem stočarstvu, Da spomenemo samo dve lake bolesti: metilj i vlasac, koji kod sviju vrsta naše stoke (izuzev konje) haraju u strašnim razmerama, Ima i drugih bolesti koje prelaze posredno, naprimer od psa na druge vrste životinja; a ima ih i koje razni obadi i drugi crvi proizvode svojim razvojem, te čiji se uzročnici pri pregledanju poništavaju, | Veterinarska služba je sa sanitetskom službom u neposrednom dodiru i suzDijanjem takozvanih koonoz4, 1. J. bolesti koje sa Životlinja prelaze i na ljude, Opasni crni prišt {anthrax) čovek dobije uvek od prišljivih životinja, bilo posredno bilo neposredno, a strašni sakasiju sarao od sakagljivih konja. Suzbijanjem ovih bolesti čini veterinarska služba veliku korist čovečanstvu, jer su one kod ljudi skoro uvek smrtonosne.

Ali ni kod koje bolesti ne može se tako jasno uočiti vrednost i potreba veterinarske službe kao kod besnila, Ko je imao priliku da vidi besna čoveka, taj će brzo shvatiti i odobriti stroge veterinarske mere koje se provode protiv ove bolesti. U strašnim mukama čovek se premeće i čeka pri punoj svesti skoru i neizbežnu smrti, A tu mu donosi isključivo ujed besne živolinje. Već ona duga neizvesnost, iščekivanje šta će da bude s njim {jer od ujeda pa dok opasnost ne .

444