Nova Evropa

Broj studenata je znatan: U Berlinu (1919) 365, и Drezdi (1920) 276, u Minhenu {1920) 266, a u Hanoveru (1920) 516.

Po organizaciji, slične su nemačkim školama visoke škole u Austriji i Madžarskoj, Beč ima školu koju su posećivale čitave бепеracije naših veterinara, osobito iz nekadanje Austrougarske, a bilo ih je i iz ostalih naših krajeva. Godine 1920 imala je ta škola još uvek 621 slušača, Škola u Budimpešti uživa medju evropskim školama dobar glas.

U Bukureštu je u najnovije doba pretvorena visoka škola u fakultet na univerzitetu, studij traje pet godina a broj studenata je iznosio 1921/22 — 140,

Italija imade razne tipove škola. U Bolonji postoji na univerzitetu Scuola superiore di Medicina Veterinaria; na slobodnom univerzitetu u Kamerinu Scuola di Medicina veterinaria, u Milanu samostalna Regia Scuola superiore Medicina Veterinaria, u Modeni kao u Bolonji, u Napulju kao u Milanu, u Perudji kao Kamerinu, u Turinu kao u Milanu. U Napulju je bio broj studenata 1920/21 — 700, a u Milanu — 125.

U Švajcarskoj postoje fakulteti na univerzitetima u Bernu i Cirihu, koje naši djaci prilično rado posećuju, |

Velika Britanija imade, u Evropi, u Londonu Royal Veterinary College iRoyal College of Veterinary Surgeons. Njihova se organizacija bitno razlikuje od ostalih evropskih škola, Osim toga, postoji u Liverpulu na univerziteta School of Veterinary Science, u Edinburgu R. (Dick) fakultet, i t. d.

Od slovenskih država nije bilo moguće dobaviti podataka o ruskim školama, — Češkoslovačka je posle Rata osnovala visoku veterinarsku školu u Brnu, Која se veoma lepo razvija. Studij traje četiri godine, a inače je po svojoj organizaciji dosta slična bečkoj školi, — Poljska imade u Varšavi na medicinskom fakultetu univerziteta jednu veterinarsku sekciju u organizaciji, a u Lvovu Vete0 Akademiju, — Bugarska osniva veterinarski fakultet u

ofiji,

Kod nas je osnovana godine 1919 Kr. Veterinarska Visoka Škola u Zagrebu. Uvet za prijem slušača jeste srednjoškolska malura sa latinskim jezikom, studij traje četiri godine. U prvo doba se imala škola boriti sa ogromnim poteškoćama, a i danas još гије rešena brige osobito što se tiiče materijalne strane. Na čelu škole stoji birani rektor, a inače njom upravlja prolesorsko veće. Od strane države uživa škola najširu slobodu, Nakon svršenog studija i položenih triju državnih ispita dobijaju studenti diplom veterinara. Doktorat se postizava na temelju disertacije i jednog strogog ispita, Danas na njoj predaju osam profesora visoke škole, šest stranih profiesora [sa medicinskog, lilozofskog, i gospodarskog fakulteta}, te stanoviti broj docenata. Broj studenata u godini 1923/24 jeste 103. Glavni problem škole jest zgodno mesto za delinitivnu izgradnju škole (potreban teren oko 60,000 m, kv.) i materijalna sredstva.

450