Nova Evropa

менице што их је својевремено споменута, банка предала, те које она више није у стању да хонорира, или да замени другим меницама. Ова је банка, наиме, само да би дошла до средстава, и да би искористила свој всконтни кредит, предавала Народној Банци и оне менице које су јој служиле чисто као нека, гаранција. Ми немамо података при руци, али смо сигурни да. велики део меница које се данас налазе у лисници Народне Банке немају за базу никакову трговачку операцију, те да представљају чист тип финансијалне менице; и, што је најгоре, да скоро ниједна од ових меница, при доспећу неће фактично бити исплаћена. Истог дана кад доспева, већа партија есконтованих меница, уручује се нова партија, сасвим истог квалитета, тако да се читава операција проведе једино преко жиро-рачуна дотичне установе: терети се овај за већ доспеле менице, а признаје се за протувредност нововсконтираних меница.

Еластичност, и апсолутна снгурност да ће при доспећу бити хонорисене, главне су карактеристике меница које служе за покриће изданих новчаница. О еластичности нема код нас ни говора, јер смо ми већ давне потпуно исцрпли квоту коју је Народна Банка мислила да може да, стави на располагање народној привреди. А како стоји са сигурношћу, да ће менице бити при доспећу хонорисане, видело би се тек онда кад се Народна Банка при доспећу не би задовољила новим меницама. већ кад би тражила исплату у готову.

Код оваког стања, ствари, ми управо не разумемо, чему Народна Банка тражи да се подељени кредити свака три месеца. осигуравају новим меницама, и да те менице не смеју остати дуже од три месеца у промету. Да ли само зато да се задовољи једна законска формалност, кад економских мотива никако не видимо За ситуацију би било потпуно исто, да Народна Банка својим комитентима подели контокорентни кредит у нстој висини у којој уживају сада есконтни кредит. Да ли су за те кредите уручене менице, или не, економски је сасвим свеједно, јер те се менице, како смо видели, прво не исплаћују, а друго, стално се замењују са на влас сличним материјалом. Уколико Народна Банка у есконтираним меницама види неку бољу гаранцију, могла би да од својих веровника. тражи за bianco потврде за жиром од још неколико солвентних фирама; тиме би, што се тиче гаранције, били на истом месту на којем смо данас, а заштедели бисмо много посла, и то несамо Народна Банка него и поједини новчани заводи који код ње уживају кредите. i

Mu aHaMo ma he oBO Hamo стајалиште изазвати негодовање; јер збиља изгледа бизарно, предлагати да се покриће новчаница Народне Банке има уредити обичним кредитиме, емисијоне банке. Али је Народна Банка својом кредитном политиком дошла у такову ситуацију, да у ствари није нимало чудно ово што ми овде износимо. Од праве кредитне политике ако под политиком разумевамо свесно деловање у правцу развитка кредитних прилика у нашој привреди — Народна, је Банка веома далеко. Оно што она данас сматра кредитном политиком, није ништа друго до свесно фаворизирање извесних кругова, који уживају кредите на штету, дапаче на велику штету, читаве наше остале привреде.

552