Nova Evropa

стоје у нас и сви фактори о којима у овом налету говоримо. На расположењу су у нас и извесна средства, не баш минимална. Но и поред тога што се и у нас и прилично зна, и разабире, шта се хоће, и шта се мора, ипак у нас борба за очување од туберкулозе није још оно што би требала да је у једној културној држави и једном културном друштву. Ми увиђамо тешкоће, Резултат напора подузетих у оквиру једне државе и једног друштва зависи директно од истоимених напора подузетих у државама и друштвима суседа, прво ближих, а онда и даљих, Борба за очување од туберкулозе вреди једино ако је заједничка и опћа за све народе, Греба само мало боље погледати наше суседе, па да се увиди колико је важно ово гледиште. Али то је само једно. Друго је, специфичност наше- социјалне структуре. Свако наше дете зна за оно наших 85'%, сељака! Коликогод је овај сталеж силан, и коликогод је био, и коликогод би могао да буде силан, он досада није успео да се организује, сконцентрише, смири и учврсти, те да изведе један свој програм, т. ј. да уреди државу по вољи и по интересу своме, него је остао разбијен, растрган, разбацан, те према томе и немоћан. У борби за сачување од туберкулозе примарни је и субјект и објект наш сељак, на терену нашег села. А ту смо досада урадили најмање, Али то је опет само једно. Треће је, примена начела, метода, и идеја, То не може да се пропише, већ мора да се оригинално створи, Све те модификације, угађања, покушаји, траже много енергије и трају дуго времена, И не леже ни овде одлучан нагласак и оправдање на доброј намери, него на успеху, на ефекту.

Онда идемо даље, Између ратног и мирног стања не иде прелаз стрмоглавце, Поратно стање није мирно, сталожено. Погледи су ретко итешко чисти и јасни, Јер се узвитлана прашина тек слеже. Када се сасвим слегне биће природно боље, Поратно стање смета нормалном животу, несамо уопће него и засебно, и то баш онде где ситним радом треба постепено доћи до успеха. Ако је наша снага у борби за очување од губеркулозе одмерена циљу само по мирнодопским одношајима и приликама, онда је она данас за тај циљ недовољна, Но питање је, да ли и прва хипотеза вреди, како, и уколико вреди. Ако наша снага у борби за очување од туберкулозе није била циљу дорасла ни за мирно и сталожено време, онда је сна данас минимална. То значи, да се нема на нешто ослонити и наставити, него изнова почињати. А то је и најтеже и најдаље од успеха. DO.

A ycmex? — Ако га изразимо реалним речима, онда је једини успех који је могућ у томе, да се смањи број поболевања од туберкулозе. Математска формула успеха исказује се разломком, у чијем је бројитељу отпорна снага а у

34