Nova Evropa

1

izmedju duše zdravog socijalnog bića i duše zločinca jeste u tom, da potonjem u velikoj meri, ili i sasvim, nedostaje socijalni osećaj, osećanje za painju i povredu drugih lica, što onda radja čuvstvom pravde. Ovo čuvstvo, koje nije samo posledicom uzgoja i ucepljivanja moralnih klica, nego je čoveku pače i životinji koja živi u čoporima — prirodjeno, i koje še daje konstatovati kod posve male dece, mnogo pre mego Što uopće počinju razvijati pojmove, io čuvstvo kod zločinaca ne postoji u dovoljnoj meri; budući da ga dakle kod rodjenih zločinaca takoreći i nema, to tu sposobnost za moralno, za »ethos«, ne može u njima razviti mi odgoj, ma on kakav bio.

Na drugoj strani, uticaj sredme na pojedince neće i ne može niko poreći, iako on sam u ovakim slučajevima kao što je Paskijevićev ne bi bio nipošto dovoljan da rastumači genezu zločina, Taj mladić, za sve vreme svoga detinjstva, nije nikad znao šta je oskudica, a kamo li da je imao da se brine za masušni kruh. Imao je brižnu majku, i oca koji je barem batinama kušao da uzgojno deluje na svoga sina, Što je ovaj sebi birao redovno drugove medju majgorima, ni zato se ne može teretiti društvo, jer je u tom društvu bilo i boljih; i to nije bio puki slučaj koji ga je pustio da se nameri baš na nevaljane, već je to bilo svesno odabiranje. Što se tiče škole, tu bi se svakako moglo kriviti celo naše društvo, što ona danas u nas, sa svojim isključivo apstraktnim smerom, me može omladini pružati dovoljno pobude, da svoje eventualno odviše egoji-. stične ili zalutale nagone upute pravim koritom, Ali, kod rodjenoga zločinca malo može popraviti i najbolja škola. Kako teško može nešto da učini dubljes utiska na psihu zločinca, o tom smo se u toku ove sudbene rasprave mogli lepo uveriti, Čitava ta procedura delovala je na Paskijevića ne kao teška duševna katarza, kao početak iskrenog pokajanja, već kao javna predstava u kojoj on igra ulogu protagonista. Ni odista očinsko držanje suca-istražitelja nije uticalo na njega bar toliko, da bi mu svojim iskazima priznao istinu!.,..

Mnogo muke mi oko šta, Saznali smo, na kraju krajevi, da je Paskijević jedan od onih kriminalnih tipova koje nazivamo rodjenim zločincima, — što smo znali odmah prvog dana, Pravi moral iz ove istorije dao bi se vaditi tek kad bismo samog

slavnog junaka ostavili postrani, | Рг. Гап Негсов.

156