Nova Evropa

сад води Србе, а у Београду је јача још чаршија од школе. Отуда њихови досадањи успеси,

Сваки успех српских демагога био је условљен успехом демагогије хрватске. И тај услов је у пуној мери испуњен. Одиста су Хрвати, који се с правом поносе својом културом, заслужили савременије и вештије политичко вођство. Стога, према скоковима Радића није била тешка игра за Пашића. (Под једном претпоставком, — да Радић одиста жели одржати Југославију, дакле да му није био циљ да је ослаби.)

Шта је дакле садањи српски задатак2 — Државници се лако не фабрикују. Њих треба чекати; али дотле треба чинити барем оно што се може. А могло би се дати бар једну пристојну и поштену администрацију. Дајмо — најпре код министарстава, а доцније и у нижим надлештвима — посао у руке стручним људима, и само њима. Искључимо политику из администрације. Друго је: преговарајмо у свим партијама, и све партије заједно, о једној подесној ревизији Устава. Много смо ближи у погледима него што изгледа; сам факат, да се почело в-дити преговоре, многе би различности умањио. Не бежимо ни од какве дискусије, догод имамо добру војску. Осим тога, уносимо, где је год то могуће, што више добре воље у државне послове. Помичимо се полако, и чекајмо младе генерације које не памте много прошлости. Нигде једна генерација није и омеђила и уредила државу, — па зашто многи Срби хоће да наша држава буде изузетак од једног природног правила 0...

Много је досад створено. Ми смо и заборавили како смо мизерно изгледали још у години 1912, кад смо под вођством Бугара ушли у војну против Турске, Застанимо мало и приберимо снагу. Употребљавајмо је само онда и онде где то виши интереси нације захтевају. Ми смо ушли у фазу политичке борбе, и ту треба да будемо првенствено добри политичари, Али при свакој политичкој одлуци најпре утврдимо, да у некадањој великој словенској царевини Романова владају Троцки и Зиновјеви. Будимо што више Словени да бисмо могли бити што бољи Срби; али пре свега и поврх свега верујмо у добру звезду Југославије, која није случајно створена. Ако се одржи Југославија, биће много више Југословена, и биће непрестано Југословени јачи од сепаратиста свих могућих фела, А првенствена задаћа Срба у држави је: да буду што бољи Југословени, То вреди и за оне Србе који су за једну ограничену улогу српску, и који траже само државно јединство.

Рг. Никола Стојановић.

554