Nova Evropa

ника, изузевши оних о којима учи Еуклид...“ „И ти" патетично храбри он сам себе — „виноградару Пол Лује, који једини у својој домовини пристајеш да будеш човек из народа, имај смелости да будеш и памфлетист, и да то кажеш гласно; Пиши, дај памфлет за памфлетом, догод будеш имао о чему.

опни се на кровове од кућа, проповедај Јеванђеље народима,

и они ће те слушати — ако будеш прогоњен; јер та је помоћ потребна, и ти нећеш ништа учинити без Господина де Брое“), Твоје је да говориш, — а његово, да оптужбом докаже исти-

нитост твојих речи, Слажући се тако, и помажући један другог, као Сократ и Анитос, ви можете преобратити свет," (Анитос је био тужилац Сократов).

SG У „Белешкама Пола Луја" читамо, како га је једног јутр "у Паризу срео један његов пријатељ, и рекао му: „Чувај се, Пол-Лује, пази добро, — отправиће те лицемери на други свет", То је наравно била више-мање шала, јер и Курије сам није баш веровао, да би се његови противници могли латити и тог крајњег средства да га се реше, Али кад је, 10, априла 1825, пао погођен метком из пушке, почело се зуцати о „лицемерима", Иако се судски доказало, да га је убио његов стражар Фремон, свет је и даље ипак веровао у политичку позадину тог убијства,. Ни ревизија процеса, проведена након пет година, није била у стању да ту легенду распрши; она живи још и данас, после пуних сто година, живи у широким масама, па јој се ни литерарна историја не може да отме.

Са смрћу Пола Луја свршава се и класични памфлет. Сви памфлетисти, који су се касније јавили —- као например Тимон или Рошфор —, иако су често имали великих успеха, били су напросто подраживачи његови, Пол Луј Курије, „у1т ingeniosus, vir acutissimus, vir praestantissimus", стоји још и данас у величини својој готово OCaMJbeH, — Ми га ево износимо пред наше читаоце, нејуначкој нашсј садашњици упркос. Хтели бисмо приказом његове личности нашем свету, који се хвата памфлетских метода, да предочимо и представимо, ко сме и како се сме, прилазити тој већ освештаној форми публицистике која се зове памфлет, а коју је досад најдостојније заступао Пол Луј Курије.

И. Пасарић.

") Прокурор (државни тужилац) у парници противу Курјеа.

368