Nova Evropa

Патолошка егоцентричност, помереност и искривљеност овога типа не ради претежно у звечећој монети, него тежи више идеалистичким успесима и циљевима. Отуда је овај тип раширен више у сталежима интелектуално највишим, и није чудо да овде налазимо познатих песника, редактора, пропагатора. идеја, начелника министарстава или и самих министара, па чак и професора универзитета! Не сматрамо за дужност ни овде да наведемо све варијанте основне или латентне лудости из које овај тип вади корен, али варијаната има много, и када све то буде обрађено и разврстано како треба, имаће и наша наука и наша литература отуд много користи, ,. |

Изгледа страшно што се овде говори; криминални тип, лудачки тип, лажни човек! Морамо зато одмах констатовати, да је тих типова постојало и пре, одувек, истина у мањој мери, (С друге стране, а то је како изгледа најглавније, нису се ти људи тако видели, нису толико упадали у очи, нису могли у прве редове, јер афективна логика није онда била проширена тако инфективно као данас. Дакле, ми не држимо да се ради о појачаној продукцији овакових типова, барем не у некој ијоле јачој мери; чак држимо, да ће се сви ти срећнонесрећни људи — поред свега тога што се данас њиховој бучности и моментаним ефектима са свију страна кади и клања с временом моћи лепо потиснути опет на мање, безначајније, и безопасније кругове, да ће се свести на праву и нормалну меру, и да ће чак, зауздани, вођени, и управљани неком јаком али паметном снагом и руком, постати понајчешће добрим и корисним радницима и члановима друштва. Али данас, они су главна опасност за друштво.

У српској интелигенцији није таложење готово. Ми остављамо пострани разне могућности тумачења, а признајемо да су понеке већ и фиксиране. Јер једно је сигурно: да је једно поколење примило на себе тешку задаћу, и да под теретом мора да грца, па је сигурно, да лабилност и немир свега што постоји упливише те доводи до несређености, да су многи видици наши покривени још непрестано сенкама горостасних страшила из туђине, и да — ако ће доћи до снаге новог кретања — да та снага још није избила на површину и није узела прави ток. Вероватно је, да ће се наћи јоши других могућности за тумачење; но сва та компликованост узрока не мења скоро ништа на стању ствари како заиста стоји.

Интерполирамо само једну рефлексију са ове тачке гледишта:;: српска се интелигенција налази у покретању уназад и на ниже. То вреди генерално, Ми висова не видимо. Полако се спуштамо, узмичемо, укидамо напоре, задовољавамо се обичним и малим, устављамо се на „племенитим“ себичностима, искоришћујемо моментане конјунктуре, рачунамо са будућим.

111