Nova Evropa

да одступи; она додуше није била увек доста сложна и доста истрајна, али је бацила ипак на данашњи кабинет Г, Н, Пашића оптужбе веома тешке, тешке и за владајући режим и за наш данашњи парламентаризам, тако да заслужују да буду прибележене бар у једном збијеном кратком изводу.

Владини посланици, посланици већине, у буџетској дискусији поступали су двојако, у изгласавању буџета једнодушно. Посланици који за свој мандат немају да благодаре владиној полицији (например Г. Ћирковић, у Јужној Србији) критиковали су буџет, износећи да је народ преоптерећен дажбинама, да су њихови крајеви запостављени, али изјављујући истовремено да ће гласати за буџет „јер се надају да ће се влада поправити“, Владини остали посланици певали су химне режиму испред министарских фотеља, и песму завршавали гласањем за буџет. За то време, Г. Пашић би гладио браду, а Г. Радић му је шаптао у највећем поверењу, како му је пошло за руком да негдашњег Радића, сељачког трибуна-бунџију, ликвидира засада, и да је вожња у колима вуковарског грофа Елца врло пријатна ,..

Опозиција је критиковала, износећи противу владе оптужбе какве се никад нису чуле у малој згради предратне србијанске Народне Скупштине, Тако, например: „... Постоје два грађанства, једно радикалско друго које није радикалско. Ако немате легитимације припадништва радикалској партији, немате права на заштиту законску. Полиција је партизанска, чиновници полицијски су без квалификација. У Смедереву има шездесет факултетлија, али је ту старешина поглавар који има само основну школу, а који је пре Рата био занатлија. — Начелник орашки кулуком прави себи воденицу,. — Место демократије имамо клубократију, и често пута министри немају моћи да се одупру својим совјетима, партијским организацијама. Није било ниједног општинског председника у Битољском Округу који није присиљен да да оставку, или изјаву,“ (Тимотијевић.) Или: „Часници Ошштине Буковачке стављени су под суд и притвор за прављење лажне исправе; суд их је пустио на. јемство. Противно Закону о Општинама, ови злочинци су и данас на положајима општинских часника, — полиција их није разрешила.“ (П, Марковић.) Или: „... каква је то безбедност кад су премлаћени чак и посланици Крафт, Томљеновић, Секулић, кад хоће да убију Спаху, а Бехмена јуре као звер7 То раде државни органи према опозицији,“ (Г. Пећић.) Или: „Начелник Коста Драгићевић убио је из револвера још 1923 сељака Николу Валтера, Није узет на одговорност, него је још и пензијонисан". (Жанић,) Или: „Срески поглавари нису државни представници него готово освајачки кербери, који за другу дужност не знају него да човека стрпају у апс, или га одатле уз мито и спасоносну карту пусте да после чини

209