Nova Evropa

»Jasnu svest« o osnovnim principima, i lo пезато Jašisličke ekspanzije duha, u kojem je kulminirao široki proces kritičkog rastvaranja, istorijskih ustanova i vekovne ideologije, nego i o samom ovom procesu, ovom mislenom, pripremnom, i likvidujućem pokretu, dakle podižući se jedino iz akcije do svesti akcije, oboružavajući našu akciju principima koji će nam dati viziju onoga što smo učinili, kao ı onoga što bi trebalo da učinimo. Samo ma taj način moći ćemo da održimo, na našu korist, jedinstvo, koje je urezao u maše duše mladenački entuzijazam perijoda direktne akcije, i zajedno s jedinstvom čvrstinu zajedničkog htenja i pravu intransigeninost namera ,., Samo muževna, zrela i svesna misao po sebi upravlja kirvudavom linijom sumnje, ne da se pomaći od svojih baza, zna da čvrstom rukom i muški gradi gde je nasilje osećaja mladenački stvorilo ruševine.

Spomenuvši lutke što su ranije vladale talijanskim političkim životom, Fašizam mora da zadobije intimni pristanak duša, mora sam da shvati, da bi tako prisilio + druge da shvate, duboku originalnost svoje vlastite inspiracije, Nije ovde mesto, da se ovo na dugo tumači. Dovoljno je da se dotaknemo nekojih prekora i sumnja, koji se radjaju i održavaju usled nedostatka ove kritičke svesti, te koje vode pravome nepoznavanju majoriginalnijeg duhovnog začetka fašističkog mpokreta. Dovoditi u vezu, naprimer, u pogledu discipline i fašističke hijerarhije, politiku Musolinija sa protu-relormacijom ili katoličkom restauracijom, isto je tako istorijski pogrešno, kao otkrivati srodnost i analogiju izmedju francuskog nacijonalizma i »camelots du roi«, pa i vojničke diktature De Rivere. To znači kompromitovati Fašizam, poricati njegovu revolucijonarnu vrednost, i reducirati ga do slučajne epizode savremene politike; znači dakle [išiti ga, što i čime najtvrdji i neinteligemtni protivnici, svakog ozbiljnog duhovnog sadržaja i svake konstruktivne sposobnosti.

Isto tako ko govori o poreklu Fašizma az uticaja i uzora spolja, u zabludi je, Fašizam je pokret čisto i preimućstveno talijanski, čak i po svom najdaljem poreklu, Iznikao je iz korena najčistije domaće političke tradicije, pa je potrebno da energično nanovo istaknemo taj njegov talijanski karakter, ako želimo da shvatimo originalnost istorijske lunkcije, koju je on po svoj prilici pozvan da izvede s one strane nacijonalnih granica, Ekspanziju Fašizma ne može se, po našem mišljenju, izvesti bez nekog intenzivnog dejstva duhovne penetracije, koja se može da vrši jedino uzbunom i širenjem — u našim redovima najpre, a zatim i medju indiferentnim i protivničkim posmatračima svesti o dubokoj originalnosti našega pokreta i »njegova prava«, tojest zadatka da zavladamo budućom istorijom Italije, pa, možda, i Evrope. Uz egzaltaciju onoga što je već učinjeno, po~

252