Nova Evropa

ali da u ovoj stvari Ljubu Jovanovića »niko ne rastavi od G. Pašića, ni pred javnošću ni pred partajskim ni pred redovnim sudom«, i rekli smo da izjavu koja se od njih (тад ош »тоraju dati,ma u kojem obliku, i ma šta bilo usled toga s njima samima, jer je preča Srbija i Jugoslavija od Ljube Jovanovića i Nikole Pašića«, U uvodnom članku »Pitanje odgovornosti za Rat« (»=Nova Evropa« od 1, juma 1925) ponovo smo se vratili na stvar, završujući naš apel na G, Pašića ovim rečima; »Onima koji nam spročitavaju, da smo se i u ovu kampanju upleli samo zato da mnahudimo Radikalnoj Stranci, eto sad zgodne prilike da nam izbiju oružje iz ruku —:; neka nagovore, ili materaju ako mogu, svoga idola i vodju da prozbori reč«., Od toga doba prošlo je skoro godinu dama, a G., Pašić ostade nem kao stanac-kamen, Tojest, on je privatno poricao ono što je rekao G, Lj. Jovanović u svome članku, i čudio se kako je ovaj mogao tako nešto napisati, pa je čak obećao da će dati u tom smislu i izjavu u Skupštini; ali niti je dao ikakve izjave u Skupštini po ovoj stvari, — iako je o tom bilo reči u боуоrima opozicijonalnih poslanika, pa je G, Jov, M, Jovanović podneo i interpelaciju u tom pravcu, koja je registrovana i od inozemne štampe {vidi »Berliner Tageblatt« od 28, februara Lt. 8.), — niti je uopšte u Javnosti progovorio o toj stvari, — sve do 25, aprila ove godine, kada je pred Glavnim Odborom Radikalne Stranke optužio Ljubu Jovanovića, na prvom mestu, zato što je u svom članku m »Krv Slovenstva« rekao »da smo mi ubili Franca Ferdinanda«, Niko nije iščekivao da će G, Pašić o ovome progovoriti ovom prilikom, iako je ovaj napad pripremljen člankom G. Gjurdja Jelenića, pouzdanika G. Pašića, u beogradskoj »Politici« od 26, marta t. 9.. U svom članku, koji nosi natpis »Vidovdanski Atentat (1914) i Ljuba Jovanović (1924)«, G. Jelenić naziva sve što je Jovanović rekao »fantastičnom laži«, a njega oglašava zbog toga »izdajnikom 'države i naroda«, Ovaj je članak, sa svim ostalim tvrdnjama i pretpostavkama u njemu, izazvao, naravno, veliku senzaciju i komentare u našoj štampi,

Onda je došao G, Pašić sa svojom optužbom br, i, u Glavnom Odboru, On je rekao {prema izveštaju beogradske »Politike« od 26, aprila):

»,.,. Posle Bukureškog Mira, ja sam od Rusa lično dobio obećanje, да će Srbija uvelk biti branjena ako je Austrija napadne, Bio sam svestan svoje velike dužnosti da ne dopustimo da se sa naše strane da povod da nas Austrija napadne. Austrija se umešala da nas napadne, i napala. nas je, Ubijstvo austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda bio je samo zđodan izgovor da se Austrija razračuna sa Srbijom, Nas je činila odgovornim za to ubijsbvo mada mi nismo bili krivi, Ja sam dužan da to kažem, jer je kod nas bilo ljudi koji to kažu.« {I tu ie G.

270