Nova Evropa

Taj sud — nije teško proreći — ispašće nepovoljno po G. Pašića, i suziće тпаћпо oreol koji su oko njegove glave stavili njegovi pristaše, — zlatni venac nad sedim vlasima osamdesetogodišnjeg vodje Stranke brzo će pogubiti lišće i sjaj će mu utrnuti, Bez obzira na sve drugo, izbledeće slava Nikole Pašića kao državnika, jer će se utvrditi da nije imao prvu i glavnu osobinu državnika, da mije imao ideja; i da je jedina ideja, s kojom je još ostao, bila velikosrpska ideja, A [а је ideja zastarela, umrla, i prestala da žari srca i pali umove u času rodjenja Jugoslavije, On, u svojstvu premijera i šela najveće stramke u mašoj novoj državi, poltseća Živo na omog Zmajovina dundjer-Isu kojije testerisao balvan na kome sedi:

»Kud to vodi, na to njega Ne potseti mis'o, Balvan pade, a s balvanom Pade i naš Iso«.

lako je stvar prosta, naš Iso, naš sedi premijer, tome se ne doseća:! On se ne doseća, da na ovaj način govori i radi protivu Jugoslavije, protivu države kojoj stoji na čelu, — on to mne oseća, zato što nikad nije ni bio državnik,

Ostaje još da se objasni: kako se Nikola Pašić, pri svem tom, zadržavao na vrhu Stranke i ma vrhu države, i kako je, bez i jedne svoje zdrave ideje u glavi, dobio ime prvog političara na Balkanu i odličnog državnika u Evropi? — To su najbolje objasnili, i još će objasniti, njegovi mekadašnji drugovi, kojima Radikalna Stranka mnogo duguje, a koji su damas u protivnom taboru baš zbog G, Pašića, Mnogi su od njih već mrtvi, ali su ostavili za sobom usmene i pisane »dolkumemte« o svom odnosu prema Radikalnoj Stranci i G. Pašiću (Dr. M. Vujić, Stojan Protić). Drugi još učestvuju akitivmo u politici, i imaju da kažu krupnih stvari pre nego što sidju sa pozornice javnog životA, Niko meće iprevideti kapitalnu važnost »krumskih svedoka« mprotivu G, Pašića, nekadašnjih radikalnih prvaka kakvi su GG. Ljuba Davidović, sadanji šef Demokratske Stranke, Nastas N., Petrović, vodja radikalskih disidenata, i Jaša Prodanović, šef Jugoslovenske Republikanske Stramke, koji su se odazvali pozivu da uzmu učešća u ovoj našo] proslavi jubileja našeg sedog premijera, Uvereni smo da čimimo rodu glas što smo priredili ovu proslavu, i što smo se postarali za tako ugledme učesnike u njoj, koji su nam obećali da će nas i u buduće, uz ostale naše saradnike, potpomoći u našem mastojanju, da obavestimo našu javnost o dogadjajima koji su doveli do današnjega stanja u našoj zemlji, i da prikupimo dragocenu gradju o skoroj prošlosti za istoričare novih pokolenja.

|O у i bd

384