Nova Evropa

Rkompromisnoj koaliciji! Ima, naposletku, vodja opozicije i prvaka antiradikalskih stranaka, koji dobro poznaju svoga protivnika i znaju i kažu otvoreno da ne mogu na saradnju s njime, ili bar da ne mogu bez ozbiljnih garancija i pismenih obaveza, pa ipak se ne odlučuju na veliki i krajnji otpor, na jedinstvenu organizaciju celokupne opozicije koja bi zabacila sve svoje posebne interese i tačke programa dok ne svrši glavni posao, obračun s radikalima i sa G, Pašićem, zajednički, kao jedan čovek, 1 najljući opozicijonalci uljuljkavaju se taštim nadama, da će se Radikalna Stranka raspasti sama od sebe, da će se izgristi njeni »prvaci« medju sobom kao žuti mravi, i da će se sa smrću sedog premijera srušiti cela Stranka i razlupati u paramparče, Oni mudro misle, da je Pašić tako i uredio stvar, da sa njime nestane Radikalne Stranke, pa da ceo svet kaže: »Vidiš, Radikalna Stranka, to je bio Nikola Pašićl«,.. To je sve Јеро ! Кгазпо, 1 vrlo je verovatno da će Pašićeva smrt značiti slom Stranke, Ali. je li s time problem rešen?

Opasna je, držimo, i pogrešna politika koja зе Sradi samo na propasti drugih, Kad radikali padnu, ko će prihvatiti njihovo nasledje? To je ono što nas baca u brigu: Jugoslavija će зе otresti Nikole Pašića i njegove Radikalne Stranke, ali ko će povesti napred Jugoslaviju!,..

С.

Радикална Странка.

Народна Радикална Странка постала је из социјалистичке групе Светозара Марковића. Формално је организована почетком 1881 године, Њен програм обухватао је седам начелних тачака, и осму у којој су истакнути захтеви који би се имали остварити на прве две законодавне Скупштине.

Програм Радикалне Странке тражио је да Народна Скупштина има пуну законодавну власт. Њен нацрт Устава даје владаоцу само суспензивно право вета, готово као у Француској Републици. Ако Краљ одбије санкцијонисање једног закона, о томе закону решава идућа Скупштина, Чим га она изгласа, закон ступа на снагу и без потврде краљеве. Ако би Краљ пре тога скупштинског решења одложио, закључио, или распустио Народну Скупштину, закон и опет добија обавезну снагу...

Програм предвиђа и перијодичност Велике Народне Скупштине, а пројект радикалног Устава утврђује ту перијодичност за сваку седму годину. Велика Народна Скупштина врши ревизију Устава, изборног закона, и скупштинског пословника, Она контролише законодавни рад свих обичних

386