Nova Evropa

Лоша жетва у прошлој години р!и5 велике елементарне непогоде имале су последицом, да се је стање нашег сељачког становништва увелико погоршало. Дуговање појединих сељака у много случајева досиже вредност њихова поседа, па ће у најскорије време много тога отићи на бубањ. Аграрна криза није ни најмање попустила, дапаче се још погоршала, тако да смо данас можда у горем положају него што смо били пре Рата. Опадање економског стања '/5 читавога становништва морало је наравно лоше утицати и на читаву привреду. А рекли смо већ да су и државни приходи подбацили, па је више него сигурно да предвиђени приходи никако неће бити остварени. Минусу у државном буџету одговара т!пиз у нашој спољној трговини. По подацима од јануара до новембра, извоз ће ове године бити за преко једну милијарду мањи од извоза у години 1925.

Насупрот овој пасиви на читавој линији, остаје само један активум, а то би била стабилизација динара. Динар је, наиме, у читавој години остао на истом курсу, па је барем са те стране привреда била осигурана од изненађења. Само што та стабилизација није још добила своју законску форму, па би што пре требало данашњу стабилизацију узаконити, а онда одмах приступити решењу валутног питања уопште, по прилици на сличним принципима на којима је то учинила Белгија. Овим би био утрвен главни пут за санацију наше привреде, јер би онда она сама могла много тога решити. Осим тога, требало би за најкраће време решити питање ратних дугова према Великој Британији и према Француској.

Питање је, међутим, и то велико питање, да ли владе

попут оних какове смо виђали за ово последње време имају воље и ауторитета да отпочну решавања овако важних и тешких питања. А питање је и да ли садашња Народна Скупштина, с обзиром на свој састав, може да приступа решавању озбиљних привредних проблема. У сваком случају, парламентаризам код нас, бар колико се тиче привредних ствари, потпуно је затајио, и створио је прави каос, тако да смо напокон за Министра Саобраћаја добили једног генерала, само ради тога што људи из парламента, нити имају спреме за тај ресор, нити снаге да се одупру разним партијским утицајима и прохтевима, Година 1927 довела нам је у привредне ресоре људе који су досад били ван парламента, па ћемо са интересом, али и са скепсом, пратити, да ли ће они успети да поправе оно што су њихови претходници савесно покварили, Изгледи ни овако нису ружичасти, па се бојимо да ни нова година, у погледу санације наше привреде, неће донети знатних резултата. Стога брижно и с тугом у срцу гледамо у скору будућност. .

Др, Иво Белин.

61