Nova Evropa

Slična je stvar i sa njesovom osnovom Zakoma o berzama. Tu se našem Ministru Trgovine daje kompetencija koje on nigde na svetu nema, Nesamo da bi, po toj osnovi, Ministarstvo odlučivalo ko će konačno biti članom jedne berze, i nesamo da bi sve uzance morale biti odobrene od Ministarstva, i što bi tamo bio i državni komesar, neđo bi i sam budžet pojedine berze bio podvrgnut odobrenju Ministra Trgovine! Budući da svaki zaključak uprave berze državni komesar može suspendovati, predvidjeno je da se uprava berze može žaliti Ministru Trgovine; ali kako nije predvidjeno, u kojem roku Ministar mora doneti konačno rešenje, to on, i nepotvrdjujući suspenziju svog komesara, već samim nerešavanjem odnosnog spisa može ukočiti rad svake berze, Srećom je ministar Krajač prestao biti ministrom pre nedo što je ova osnova zakona podnesena Narodnoj Skupštini.

U cilju zaštite ulagača, ministar Krajač spremao se da zakonom prisili novčane zavode, da deo uložaka plasiraju u državne papire. Budući da uložaka, u većem obimu, imaju samo prečanski novčani zavodi, to bi oni morali otkazati znatan iznos podeljenih kredita da bi mogli nabaviti potrebne papire. Tim bi naravno bila teško pošodjena privreda prečanskih krajeva, dok bi naprotiv Srbija, usled porasta kursa ratne štete kao posledice većih nabavaka po novčanim zavodima, imala otud znatnu korist. Ovaka politika još bi se i razumela od strane kakvog člana Radikalne Stranke, koji vodi računa samo o interesima Srbije; ali kako da se ona tumači kad je provodi član Radićeve Stranke, koji bi po svom programu morao sve poduzimati da štiti specijalno interese prečana, i poimence hrvatskog dela našeg naroda? ..,.

Ministar Krajač, prema ovome, nije ni najmanje bio dosledan prošramu svoje stranke, pa prema tome od njega privreda prečanskih krajeva nije imala nikakove koristi; dapače, bio je u stanju da joj svojim radom samo nanosi štete, Da do veće štete ipak nije došlo, imamo u prvom redu zahvaliti пјебоуој пееКереф упозн, Која зе najbolje pokazala Код ајега Banke i Štedionice za Primorje i Slavenske Banke. Obećavao je da će sve poduzeti da dodje do saniranja ovih тамода, da privreda Primorja i Slovenije ne bi pretrpele veliku štetu, a evo jedan je zavod već u stečaju, a druši će skoro da krene istim putem. Nama je G, Dr. Krajač čovek, i javni radnik, kao i svi drugi, i nismo se okomili na njega lično; nedo smo njega izneli kao primer, kako ne treba raditi kad se dodje na vlast, možda će biti od koristi idućem prečaninu kad preuzme ovaj, ili koji drugi, resor u kojem Uzunovićevu, ili kojem drugom, Kabinetu,

150