Nova Evropa

Бемо само један делић из тог извештаја (Извештај о раду Заједничких Седница Књижевног и Управног Одбора Матице Српске за пословну 1926-27 годину, стр. [4], који се односи на Изложбу, Прославу, и „Споменицу“, те који је у вези с оном нашом белешком:

За јубиларна издања Матичина, која су изашла из штампе, може се сигурно рећи, према досадањем одзиву претплатника, да ће сама себе исплатити, а буду ли сви примерци продани, Матица ће на њима и зарадити... Матичини издаци за Изложбу по одбитку прихода од издавања, износе око 140.000 динара... Резултат читаве те акције био је: 4627 посетилаца и Дин 104.719 прихода... За други део Прославе, за њен ужи део, који се обавља 28. и 29. децембра, остало је око 20.000 динара, Програм тога дела Прославе учињен је тако да издаци зањ не пређу суму која је из Фонда за Прославу још на расположењу.

Ово је начин на који данашња Управа у Матици Српској даје рачуна својим члановима и јавности о својим издањима и своме раду, Овака. „певанија", како неко рече, представља очигледно врло оптимистички буџетирање односних позиција, јер је довољно само загледати у јубиларна издања о којима је горе реч, па видети да она неће „сама себе исплатити", а још ће мање Матица „на њима и зарадити", Ми случајно знамо шта стају Матицу Српску ова јубиларна издања, па позивамо Управу да цифрама покаже, ако може, како су се исплатила ова јубиларна издања и колико је Матица на њима зарадила, наравно „по одбитку прихода од издавања", како у Извештају гласи еуфемистичка формула за дефицит након Изложбе. И исто је тако позивамо да обрачуна горњих Дин 20.000.—, колико је остало за Прославу Стогодишњице, односно да изнесе на јавност пројектовани „програм тога дела Прославе“ и стварне трошкове око Прославе (са преко 400 делегата са стране). Онда ћемо с њоме даље о томе говорити.

Нека, после овога, пресуде наши читаоци, да ли су наше две белешке на омоту „Нове Европе“ могле дати повода уредништву „Летописа“ за онаку белешку, да ли се њима „отвара битка" и „почиње кампања" противу Матице Српске, и с колико оправдања тражи Управа Матице интервенцију Суда. И нека пресуде, ко кога вређа и клевета; „Нова Европа" оним белешкама Матицу, или Г. Малетин својом белешком лично уреднике „Нове Европе". Међутим, ми одиста имамо намеру да пишемо о лошем уређивању „Летописа“, па— с тим у вези — и о лошем газдовању у данашњој Матици, чим се зато укаже згодна прилика и чим стигнемо да прикупимо потребне податке (што није лака ствар, у отсуству званичних података и детаљних рачуна и извештаја), А уредништву „Летописа“ остављамо на вољу да проналази шта све није „дозвољено“ јавним радницима и јавним установама, па да и

25