Nova Evropa

камати за иноземне зајмове набављају новим иноземним зајмовима. Набавка потребне количине страних девиза може уследити или повећањем неких активних позиција наше платежне биланце, или пак снижењем пасивних позиција, Уколико потребне девизе не буду притицале из јачег прилива страног капитала, из дознака емиграната, или од промета странаца, морала би се повећати наша трговинска биланца, и то било повећањем извоза или снижењем увоза. Једино на један од тих начина било би могуће намакнути потребне девизе а да та набавка не делује лоше на курс наше валуте, Међутим, ни наша платежна биланца није баш најповољнија. Ми смо, например, прошле године имали пасивну платежну биланцу од преко једне милијарде динара, и та се је пасивност покрила из Блерова Зајма и из зајма Државне Хипотекарне Банке с пролећа прошле године. Према томе, нова потражња страних девиза за читаву једну милијарду динара, за потребе новог зајма, био би један тежак удар за равнотежу наше платежне биланце. Да она остане уравнотежена, било би потребно да трговинска биланца буде активнија за једну милијарду динара.

Износ страних девиза за потребе новог дуга могао би се набавити, бар деломично, и јачим дознакама наше емиграције, или интензивним прометом странаца. Повећање дознака емиграната не долази више у обзир, али утолико више повећани промет странаца. Нажалост, наши надлежни фактори ни издалека не указују промету странаца ону пажњу коју би он заслуживао. Још није у њих довољно продрло схватање, шта значи промет странаца и за препород нашег Приморја и за активност наше платежне биланце. О томе би требало озбиљно размислити, па засновати планове на широким линијама.

Као што се већ из овога што смо довде рекли може разабрати, велики иноземни инвестицијони зајам једна је озбиљна и крупна ствар, Паметно утрошен могао би он значити наш економски препород, а лудо профућкан могао би имати тешких последица за наше привредне и финансијске прилике. Кад је о томе Зајму реч, треба имати пред очима прво терете које нам он носи у будућности, Да бисмо стално водили рачуна о томе, колико ће и како ће касније и наш буџет и нашу платежну биланцу теретити, те да бисмо унапред израдили добар и реалан план за његово трошење, Према томе, он се има трошити пре свега тако, да касније његови камати и његова амортизација не падну искључиво на терет буџета и платежне биланце, већ да с помоћу њега изведене инвестиције саме одбацују један део потребног износа за камате, а у исти мах да он утиче на повећање активности наше платежне биланце, да бисмо што лакше могли намакнути потребне девизе за камате и амортизације,

396