Nova Evropa

обустављени, по свој прилици дефинитивно, преговори за закључење Уговора о Арбитражи између нас и Маџарске, који су били вођени у Београду.

Влада је доживела и један мали неуспех, у Женеви, у такозваном „оптантском питању“, Радило се о одштети коју | је Маџарска тражила од Румуније, за имања маџарских велепоседника конфискована у Румунији и подвргнута аграрној реформи, Друштво Народа није, ни на својој последњој сесији, дефинитивно решило ово питање, већ су странке поново упућене на директне преговоре који, како се може закључити, неће ни овога пута довести до резултата; па се Маџарска спрема опет појавити у Женеви с овим питањем с којим Друштво Народа не жели да има посла.

То би били важнији догађаји за ово годину-и-пб дана. А они имају своју логику. Инспиратор и организатор свих акција за изоловање и ослабљење Југославије, Италија, упутила је, под лажном декларацијом, једну пошиљку оружја, као тобожњи транзит преко Маџарске, која би овде била заустављена, скинута с воза, и справљена на сигурно место. Пошиљалап, наравно, није била Држава, већ приватник, творница, Ствар је међутим откривена заслугом аустријских цариника, Познато је, како је Маџарска извела „уништење“ овога ратнога материјала; сам материјал је, разуме се, справљен на сигурно место, а уништено је неколико старих митраљеза, и као старо гвожђе продано на лицитацији. Друштво Народа није се задовољило извештајем својих експерата, који нису одговорили на главно питање: је ли ово оружје било прокријомчарено у Маџарску и за Маџарску7 Али, будући да је главни фактор у овој афери била Италија, до другога резултата није ни могло доћи, па је цела ствар легла и предата забораву, — до прве прилике,.. Наши прекоморски савезници у будућности биће опрезнији, и пронаћи ће какав згоднији и сигурнији начин за слање „јужнога воћа“ у дунавску равницу. Ипак, задовољштина коју је Маџарска мислила добити у Женеви, исказом експерата и коначном одлуком Друштва Народа, изостала је, што је био такође један ешек за Маџарску.

С овим смо додирнули тајно оружање Мамџарске, кад јој већ Уговор о Миру не дозвољава да се оружа, преко признате потребе за своју малу војску. Није уосталом никаква тајна, да Маџарска фабрикује оружје и код куће, и да га купује у иностранству, нарочито с оне стране Триглава. Некидашња " несрећа на стрељани близу Будимпеште тумачи се тиме што је кушана нека нова врста експлозива, па је покушај стајао главе неколико људи. Званични комунике није, наравно, објаснио несрећу. Није тајна ни то, да се у буџет разних министарстава уносе своте одређене за војну опрему, прикривене под сваковрсним невиним ставкама, Исто тако није тајна, да се Маџарска

212