Nova Evropa

ова Европа

Књига ХУШ. Број 10. ! 11. 26, новембра, 1928

Rešavanje državne krize.

(U vremenu od osam godina, od početka izlaženja »Nove Evrope«, prvi put je dospeo naš urednik da održi jedno predavanje, o gornjoj temi, na poziv Narodnog Sveučilišta u Mariboru, 19, tL m. Izloživši u kratkim potezima, kako je i zašto je došlo do stanja u kojem se danas nalazi naša državna politika, izneo je ujedno mišljenje, kako će se stvari dalje razvijati, i na koji bi se način kriza dala rešiti, Donosimo ovde, uglavnom, taj deo predavanja,)

G. Davidović je (u svom poslednjem velikom govoru) rekao, da »u našoj zemlji nema neutralnih ljudi«. Srećom — 1 za G,. Davidovića, i za nas, i za celu zemlju —, ova tvrdnja nije tačna, jer inače — ko bi izveo zemlju iz ćor-sokaka u koji su je doveli naši profesijonalni političari, skupa sa G, Davidovićem! Ili bar, ko bi pokazao put kojim treba iz njega 121612 ,,, Ima kod nas neutralnih ljudi, ima ih mnogo više nego Što to i slute naši »državnici« koji uobražavaju, da su oni monopolisali rodoljublje, te da se oko njih okreće država, upravo — da su oni država, Neutralci, tojest ljudi koji se u mirno doba ne guraju u prve. redove i na vrhove uprave, to je onaj neznani junak iz rata koji je, stvarno, nosio borbu na svojim plećima i izneo. pobedu, dok su »prvaci« i političari lutali po Evropama i tražili jugčovinu, da bi se docnije nazvali »oslobodiocima«, Neutralci, ti anonimni rodoljubi, moraće i sada povući svojski, da bi izvukli državna kola iz gliba u koji su zapala, i oni će to učiniti nečujno i bez buke, tako da posle opet pripadne slava i korist od njihove muke drugima, poliličarima od profesije i »izbranicima« narodnim. Ali to je već njihova sudbina, kojoj se oni voljno povinuju, jer im je stalo do stvari, i jer rade — u prvom redu i pre svega — za narod i za celinu a ne za sebe i za svoju bližu okolinu, Šta dakle misle danas ti neutralci: kako da se izidje iz ove sadašnje krize, koja se čini teža i sudbonosnija nego sve ranije?

Svaki priseban i pametan Jugoslovenin, koša ne raspaljuju partijske i plemenske strasti i ne muče lični prohtevi na račun države, misli — pre svega i svačega —, da su naši poli-

293