Nova Evropa

G. Grol, da se njegova stranka nalazi u zajednici sa političkim grupama sa kojima je ne veže nikakva idejna srodnost. U tom slučaju, današnja koalicija je bez svrhe, Ona može biti u inte·resu nekoliko prvaka, ali nikako ne može biti u interesu države. Zemlja je umorna od lakoumnih kombinacija i večitih zakrpa, ona hoće stalno, Zato treba izvršiti prečišćavanje u strankama, ljudima, i programima, Zato treba otkloniti zbrku koja postoji u pogledu prerogativa Krune, Parlamenta, i Vlade, Zato treba onemogućiti razvoj političkih grupš па versicoj, plemenskoj, i staleškoj osnovi, Integralno državno jedinstvo može izvesti samo ona stranka koja bude jugoslovenska nesamo po svome programu, već i po svome sastavu, i po svome radu.

Današnja kriza je zamašnija od svih koje smo od ujedinjenja dosada imali, Ona nije ni parlamentarna ni partijska, već kriza sistema celokupne državne uprave, Srbijanci greše kad namerno izbegavaju da shvate obim i značaj te krize, Za njeno rešenje potrebni su ljudi iz svih krajeva, partija, i sredin4, koji će imati zajedničke poglede na bitna pitanja, U isto vreme volju i slobodu da saradjuju, Želeti je da Srbija bude stožer za razvijanje nove situacije, jer ima više iskustva i više smisla za državne poslove, Ali ako momentano izgubi lu privilegiju, neka to pripiše sebi i svojim vodjama, Pre šest godina, Zagrebački Kongres pokušao је da stvori jedan pokret koji bi u duhu bratske jednakosti zaveo bolji red u zemlji i uspostavio poremećene srpsko-hrvatske odnose, Nažalost, brzopleti i nestrpljivi političari osujetili su taj pokušaj i uvalili državu u očajno rasulo čiji je epilog 20, Juna.

Politički kadar mogao bi se osvežiti i osposobiti za vodjenje države stupanjem neutralnih intelektualaca u javni život, U svima kulturnim zemljama postoji jedna politička elita koja je stalno na izvidnici i koja osvetljava put kojim treba ići. Tnteligencija ne može biti ravnodušna prema pitanjima od kojih zavisi napredak države, Za nju ne može biti svejedno da li će živeti u jednoj kulturnoj sredini ili u jednoj kaljuzi u kojoj se valjaju ljudi, načela, javni moral. Ona ne može biti hladnokrvna prema odnosima s inostranstvom koji podižu ili kompromituju ugled i kredit zemlje, Samo narodna elita bila bi kadra da okupi čestite elemente, da umiri duhove, da potisne dvorske lakeje, i da stvori uslove za normalan tok državnih poslova, Najbolji elementi iz svih stranaka, kao i oni još neopredeljeni, trebalo bi da nadju načina da se sastanu i dođovore o tome kako da se izadje iz ove krize,

Dr. PR. Mitbović.

355