Nova Evropa

Medjutim su stupili, besumnje, u jaču akciju dalmatinski biskupi, osobito prema kralju Tomislavu; i kad je sve bilo zrelo, sazove 926|7 papin legat biskup Madalbert sabor u Split, Na taj Sabor bjehu pozvani samo splitski biskup Ivan, zadarski Formin, i ninski Grgur, hrvatski kralj Tomislav, i njeđovi visokodostojnici, Ovaj je Sabor imao da riješi pitanje hrvatske biskupije, dakle hrvatske državne Crkve. I on je to učinio, Biskupija Ninska bi ukinuta, a Grgfuru stavljeno na volju da bira jednu od ovih triju starih biskupija: skradinsku, sisačku, ili davanjsku; a ako hoće da uzme i sve tri, Očito je iz teksta i stila u kom se iznose rješenja ovog Splitskog Sabora, da se je Grgur i ovog puta borio, ali bez ikakva uspjeha, Papa je, znajući za Grgurovu ustrajnu opoziciju, potvrdio zaključke ovog Sabora, sa naročitim aluzijama na Grgđura, On je upravio pismo zadarskom biskupu Forminu i ninskom biskupu Grguru, »i ostalim biskupima Dalmacije«, pozivajući ih da poštuju svog Metropolita. »Zašto« — kaže Papa — »vi dalmatinski biskupi {Formin i Grgur) prezirete svog Metropolita, i oduzimate i sebi pri· svajate tudje crkve?«.., Napose ističe Papa, da hoće »da Solinski (splitski) Biskup ima svoju biskupiju u zemlji Hrvata, jer ne može da biskupija bude ograničena gradskim bedemima«, Za Grgura odredi, da ima da preuzme samo Skradinsku Biskupiju, »i nalažemo mu da ne smije više nikako da upravlja tudjim crkvama; jer ako bi to učinio, biće bez ikakove sumnje od nas (Pape) izopćen«, Naposljetku, Papa izvještava biskupe, da je dao palij Splitskom Nadbiskupu.

Ovako se razvijala i ovako je svršila ova velika borba Grgura Ninskoša za Hrvatsku Crkvu. I u tome је пјебоуо 1510rijsko značenje i njegova veličina. Ostaje još da vidimo, kako se Tomislav prema svemu ovome vladao, — je li on Grgura pomogao ili nije?

Izgleda da kralj Tomislav nije bio zadovoljan sa rješenjima splitskog crkvenog Sabora od 924 godine; ona su bila i suviše oštro uperena protivu njegova Biskupa i Hrvatske Crkve, Latinski su biskupi tada čak zaprijetili, da će bojkotovati u crkvenom pogledu Hrvatsku, ako bi Kralj i hrvatski velikaši htjeli da za svog Biskupa iraže primat, Nema sumnje da je Grgur sporazumno radio sa Tomislavom, i da je Tomislav sa svoje strane kod Pape pomogao Grgurov protest protiv zaključaka Splitskog Sabora iz 924. Ali na Drugom Saboru, Tomislav je napustio Grgura, Nemoguće bi bilo da se jurisdikcija latinskih biskupa protegne na hrvatski teritorij, koji je bio posvema nezavisan bilo od koga, a da nato ne pristane Kralj i gospodar toda teritorija, A pođotovo bi bilo nemoguće, da se jedina biskupija jedne suverene države ukine i raskomada, i da se dade biskupima koji zapravo i nisu u toj državi, bez kraljeva pristanka. Upravo zbog toga je na Drugom Saboru učestvovao i Tomislav,

14