Nova Evropa

Frankopana podignuta crkvica, u kojoj se čuva najstariji staroslovenski napis kralja Zvonimira {iz godine 1100),

Osim Baške, važna su, i jedno ugodnije od drugoga, ljetovališla' Aleksandrovo, Krk, Malinska, Njivice, i Omišalj, Svako od ovih mjesta ima svojih naročitih čara, pa su strancu ugodna i prijatna, Komu nije stalo do modernih udobnosti, već se želi nauživati mora i primorsko8 zraka, neće se pokajati ako posjeti bilo koje ljetovalište otoka Krka.

Iza Krka protegao se otok Ra b, s mjestom istog imena, U Rabu se pomiješala ljepota prirode s veličanstvenim istorijskim spomenicima, tako da su o tom jedinstvenom otoku napisane već сламе knjige, Ali Rab treba vidjeti, jer da je teško opisati; a svojim ljepotama očarava svakoga ko da i jednom posjeti.

Rabu nasuprot leži mjesto –Jablanac, vrlo ugodno ljetovalište, koje je počelo radi prirodne ljepote dobijati u značenju. U neposrednoj blizini nalazi se divan dva kilometra dugački Бога, до Којеба se može kopnom i morem,

Teško je u ovako kratkom prikazu zaustaviti se na svim krasotama naše obale; ali se može ustvrditi jedno: ako je priroda uskratila tom kraju plodnost tla, dala mu je poseban čar, naročitu ljepotu. Put po Primorju morem ili kopnom nikada ne umara, uvijek je ugodan i zanimljiv; a brojni istorijski spomenici, koji se na tom putu susreću, lijepe utiske još više učvršćuju.

Vibfor Cerić.

ВЛАДИМИР НАЗОР: ТРСАТ.

Тихо!,. У гробу дрјемљу. Можда снију, Да сни се њинп давно испунише, Њиховим бтћлом да нам срца бију,

У груди нашој дух да њихов дише.

Мук!,. Са тих рака одмакните! Што сте На тробовима овим заплакали 2

Ронити сузе ви сте овдје стали,

Јад да вам чују, тријех да вам просте.

Љубите плоче, зовете их славне, У вама пепел осјећај да буди И ватру баци у мрзле вам груди.

Пустите с миром успомене давне! Млохави синци, сјене зла и мрака, Поштујте барем свети мир јунака!

92