Nova Evropa

држимо да је великим основама општег разоружања и светскога мира, на којима се данас тамо ради, предуслов нова Европа; а ко ће остварити Нову Европу, за којом треба да следује све остало, ако неће — пре свега — Британци.

Нико не може прорећи којом ће се брзином развијати ствари, и да ли ће ускоро доћи до предуслова за превлађивање духа који ће омогућити ново стање, прво у Европи а онда у целом свету. Али можемо сви радити на томе да овај процес ускоримо. Поименце зависи много од Средње и Југоисточне Европе с колико ће отпора и трења имати да се бори практично извођење напредних настојања и планова на свом путу према Истоку и Југу, па су државе-наследнице Аустроугарске Монархије, здружене у Малој Антанти, данас главни носиоци идеје Нове Европе, догод стоје у споразуму са Великом Британијом и осталим западним савезницима, и под њиховим окриљем. Они који су нам саветовали како да се држимо под неподношљивим туђинским јармом, и који су нам помогли да дођемо до слободе и јединства, биће нам и данас најбољи саветодавци и заштитници, кад треба поћи корак даље на путу који као да је судбином човечанства предвиђен а повешћу унапред предсказан. Најбољи међу њима, и највећи број их је данас у Лондону; а најпоузданији су, бар што се тиче нас Југословена, па и читаве Мале Антанте, они који се налазе — са Др. Ситоном Ватсоном на челу — у организацијама британским које су ставиле себи за циљ добре односе и тешње везе са Континентом. Једна така организација је и Југословенско Друштво у Лондону, по угледу на које ми и оснивамо данас наше Британско Друштво. Неће нам стога тешко пасти определити се у послу који започињемо, и знати кога да се држимо и с ким да радимо.

Како се и на који начин удешавају и свршавају овако крупни послови, са најмање трења а с највише успеха, то учи најбоље повест Британског Империја, па ће онај који жели више увида у таке ствари добро учинити да се мало удубе у њу. Миу овој свесци дајемо неколико одличних прегледа, или извода, из ове повести, наравно без претензија на потпуност ма у ком погледу. Множина података и преглед целине налазе се идеално сабрани и обрађени у приручним књигама којима тако обилује енглеска књижевност; на њих је доста упутити. А нама овде стало је једино, да онима који хоће да виде отворимо видик, и да покажемо у ком правцу треба гледати, да би дошли на нашу полазну тачку. Да би нас могли разумети, зашто полажемо толику веру у Британце и Велику Британију, и толику важност на што боље пријатељство с њима.

Ћ.

75