Nova Evropa

No ako je tačno samo jedno, da gore ne bi bilo nego što je danas, eksperimenat bi vredelo pokušati, pa ma i uz rizik da se nakom neuspeha privreda opet vrati u današnje kolotečine, To je bar naše mišljenje.

Ukidanje zaštitnih carim4 kod nas, dok takove brane ostanu u drugim zemljama na snazi, ne bi samo po sebi dalo naročitih prednosti tim drugim zemljama, da nas »tuku« svojim produktima, jer bi kod nas bio smanjen visoki nivo produkcijonih troškova. A možda bi naš početak — svakako jedan akt hrabrosti, u znaku svesne odgovornosti, — i na druge zemlje povolino uticao, pa ih povukao da eksperimenat ponove i prošire, u vlastitom interesu, a posredno i u interesu svetske privrede i svetskoga mira. To, naravno, govorimo sa rezervom, jer znamo da u praktičnom životu nisu merodavni idealistički motivi i herojski podvizi, I isto tako znamo, da su veliki interesi vezani za sistem zaštitnih carina, Na hiljade radnika zaposluje industrija koja živi (sada samo životari) od premija koje dobija ovim sistemom, Možda bi se i vojni krugovi bojali, da otpornost zemlje ne bude smanjena usled slobodne trgovme, koja bi mogla da uništi početke mdustrije u zemlji. Za sve je slobodna trgovina, o tome nema sumnje, korak u neizvesnost, Ali, ko zna, možda je baš tamo preko, u toj neizvesnosti, mogućnost života i blagostanja za milijone ljudi, za sve nas, za razvitak rada i pregaoštva kakove sada i ne slutimo! U času krajnje mevolje, prvo je pravilo spasavati što se još daje spasti,..

.xZahtev održanja nacijonalmne privrede, kojoj su carine bile tako potrebne, nailazio je odjeka u prošlosti, Tu se stalno navodi primer Nemačke. Ali, je li baš samo taj način bio presudan da se memačka privreda industrijski podigla? Nije li možda tu bilo i drugih, važnijih i jačih, razloga (zaštita privrede u vreme opštega poleta i sjedinjavanja mekada razdeljene velike nacije)? Kad je inače dizanje privrede išlo uvek uporedo sa sistemom slobodne trgovine, ko može da tvrdi da je samo i jedino privredni sistem Nemačke primer pravog i stvarnog privrednog razvitka?,.. Uostalom, uvereni smo da ima dobrih argumenata i uopšte i u pojedinostima protivu naše teze, U svemu ljudskom praktičnom radu ima nedostataka, i u pogledu tebmičkih elemenata i idejnih činilaca, Ali se nama čimi, da bi nam slobodna trgovina donela olakšanje i izlazak iz ovih sa-, dašnjih poteškoć4 i uvete za bolji razvitak u budućnosti, pre svega zato što bi se izašlo ususret širokim slojevima naroda; a mislimo da ne bi bilo pogreška ako se takova parola proširi i u primeni na privredni život države i naroda,

Dr. Slavho Kiršner.