Nova Evropa

miti u svoje redove nekoliko madžarona-kuenovaca, te im u Hrvatskoj Vladi ustupiti mjesta bana i šefa Unutrašnjih Poslova, a' za sebe zadržati samo Odjeljenja za Pravdu, Prosvjetu, i Poljoprivredu, U Budimpešti, Kraljevina Hrvatska bijaše zastu= pama posebnim ministarstvom za Hrvatsku i sa četrdeset izaslanika u zajedničkom Saboru (koje je Hrvatski Sabor u Zagrebu birao prišodom svakog svog novog zasjedanja); isto je tako birao i tri izaslanika za Gornji Dom. Izaslanici Hrvatskoša Sabora, njih četrdeset, sačinjavali su kolektivnu delešaciju Kraljevine Hrvatske, koja je sudjelovala samo u raspravljanjima o poslovima glede finansija, trgovine, i drudćih zajedničkih ministarstava, kojim se prigodama vijao ma Peštanskom Saboru i brvatski barjak. Iz ovih razlo84, hrvatski delegati nijesu mogli sklapati ni političke saveze sa poslanicima Slovaka, Srba, i Rumun4; jedino su ih mogli podupirati svojim govorima, samo što su slabo znali madžarski, jer su po Nagodbi imali pravo služiti se svojim jezikom.

Sporazum izmedju Hrvatskosrpske Koalicije i Košutovaca jedva je potrajao godinu dama. Godine 1907, nagovoriše ministra trBovine Košuta da predloži Madžarskom Saboru Zakon o željezničarskoj pragmatici, po kojem je madžarski jezik imao važiti kao službeni i na području Hrvatske. Prema Nagodbi od 1868 i 1871, u Hrvatskoj je važio hrvatski jezik kao službeni jezik, nesamo za samoupravne već i za zajedničke poslove, Željeznice su spadale pod zajedničko Ministarstvo Trgovine. Madžari nadjoše izgovor, da su željeznice privatni pothvat Madžarske Države, pa je madžarština na željeznicama u Hrvatskoj vladala od samoda početka, tako da predlog ministra Košuta nije stvarno uvodio ništa novo, Hrvatski su delegati opstrukcijom imali spriječiti nešto što je stvarno odavna opstojalo, samo zato što je Košutov predlog očigledno imao poslužiti spletkama dvorskih ljudi, u svrhu da se Koalicija, kao nepouzdana jugoslovenska stranka, rasprši, Tada se naime vidjelo da je Koalicija postala političkim i parlamentarnim činiocem, s kojim su Beč i Pešta morali računati, pa se počelo s nastojanjem da se prikaže пеКоје Hrvate i Srbe iz Koalicije plačenicima Srbijanske Vlade, u koju su se svrhu izmišljali spisi i pravile nespreine krivotvorine. Premda se je Koalicija u Pešti držala oprezno i umjereno, ipak nijesu imali u nju povjerenja, neđo su je Zakonom o pragmatici natjerali u opoziciju i opstrukciju, Opstrukcija Hrvatskosrpske Koalicije u Peštanskom Saboru izazvala je naročitu pažnju zapadne Evrope, pa je zadatak da je skrši preuzeo Podpredsjednik Sabora, Rakovski; bez oklijevanja, on bi 8šovornike prekidao sa »Oduzimam Vam riječ!«,..

Sukob sa Madžarima ojačao je položaj Koalicije kod kuće, u narodu. Početkom 1908 postaviše za bana silovitoća Pavla baruna Rauha, stavivši mu u zadatak da izvrši nove izbore za

420