Nova Evropa

tanje«, Postupak, procesi i presude protivu Hrvata i Slovenaca a Istri i Goričkoj, uza sve one manifestacije i prijetnje talijanskih društava i organizacija, te sad ova izjava sa najnadležnijeg mjesta današnje Italije, ne mogu ostaviti nikošda u sumnji u koju se svrhu potrza i izaziva Jadramsko Pitanje.

Ali je izjava G. Musolinija ne manje važna i dragocjena i za mas, zbog nas samih, Kod nas u Jugoslaviji, iako se mnogo više simpatizira sa Benedetom Kročeom nedo sa Benitom Musolinijem, rijetko ko da ne priznaje ovom posljednjem veliku sposobnost i mnoge uspjehe i zasluge za stvarne reforme koje će biti od trajne vrijednosti za njegovu zemlju. Njegovi impulzivni gestovi uzimani su kao пјебоуа sporedna osobina, koju om praktikuje radi svoje publike, ali ikoja se ne mora — naročito poslije klasičnog primjera cara Vilbelma — 3shvatati tragično. I na njegovu ličnost prema Jugoslaviji gledalo se je kod nas dvojako: većina ба je identifikovala sa njegovim stranačkim pristašama, koji su stalno ı na jedan odviše otvoren način pokazivali prema nama svoj adresivni imperijalizam; dok su drugi, doduše malobrojni ali ljudi koji o stvanima rasudjuju, držali da G. Musolimni ne može o nama пен Као пјебоуе pristaše, budući da to me bi bilo u dobro shvaćenu interesu same Italije, bez obzira na teškoće na koje bi naišao pri provodjenju kakvog izazivačkog plana. Medjutim, njegova zadnja izjava jasno daje zapravo onim prvima. I baš zato što mi nismo bili medju njima, držimo da smo dužni da kažemo otvoreno svoje mišljenje o toj izjavi G. Musolinija.

Mi koji ovo pišemo i potpisujemo ne učestvujemo u dnevnoj politici ni na kojoj strani, iako je budnim okom pratimo, i spadamo medju one Jugoslovene koji i danas — poslije izjave G. Musolinija, kao i prije nje, — Živimo u dubokom uvjerenju, makako to možda njemu izgledalo nerealno, da će Evropa znati, ma i u zadnjem času, naći sebe i izvojevati pravdu i slobodu kako pojedinaca tako i narodi, da će znati očuvati svoje kulturne tekovine, koje su zajedničko dobro sviju bez obzira ko ih je dao i iz čije su zemlje najviše došle. Živimo dakle u uvjerenju, da je medjunarodna nužda, kao što је interes i Italije i Jugoslavije, da ostanemo u slozi i prijateljstvu. Štaviše, mi smatramo mašom dobrom srećom što se nalazimo izmedju dva velika i kulturna maroda kao što su talijanski i njemački, jer mam to olakšava i omogućuje da i

482