Nova Evropa

ima u vidu duhovne probleme задабписе, ра паз пауоф! ба | pratimo iskustva koja su filozofi u tom pogledu imali od Sokrata do danas. Već u Sokratovu krušču, naprimer, mailazimo na naše dileme: socijalisti — anarhisti, aristokrati — demokvatfi; kao što Ničea antidatira Helada, a on proriče Rusiju. Durant ističe demokraciju kao najbolji dosadašnji način vladavine, ali podvlači da je liberalizam doveo do izvesnog rasula, koje bi dobro bilo potpasati Kantovom doktrmnom o dužnosti, Kajiga se čita lako, kao da je zabavna, Prevod je tečan.

P. Slijepčević. Beleška.

Dr. Laza Tomanović.

U Hercegnovom, kamo se bio povukao posle Rata, umro je, u 88-oj godini, naš saradnik Dr. Lazar A, Tomanović, bivši Ministar-predsednik, Ministar Inostranih Dela i Pravde, i Predsednik Velikoša Suda Kraljevine Crne Gore, nakon kratke bolesti. U ovom broju donosimo poslednji članak koji je napisao u nizu svojih uspomen4, a koji nam je poslao još početkom oktobra ove godine, završujući njime ono što je imao i želeo da kaže o crnogorskom kralju Nikoli, i o dogadjajima koji su se odigrali za njegova službovanja na Cetinju.

U političkom životu Crne Gore učestvovao Je od Sedamdeзенћ Софша ргобоба veka pa sve tamo do pred Balkanske Ratove, pa je imao prilike izbliza gledati i pratiti šta pojedinci u Crnoj Gori rade. Stoga su svakako zanimljivi i od važnosti i njegovi sudovi o kralju Nikoli, o kojemu istorija još nije izrekla poslednju reč, Budući veran pristalica kralja Nikole, a poznavajući skepfično stanovište »Nove Evrope« prema ovom poslednjem, pokojni stari državnik i pošteni rodoljub zapitao Je prvo, da li bismo primili što bi on napisao kao »konservativac«; Disao je: »Nikad ništa nijesam napisao po čijem uputstvu ili nalođu, nedo što u mojoj glavi sazri«. Stoća držimo da ni mi nismo pogrešili objavljujući memoare ovog »tvrdošlavoš Cuce«, kako kaže da da je kralj Nikola u šali nazivao. Inače, osim u »Novoj Evropi« i pre toga, napisao je posle Rata nekoliko članaka u nekadašnjem beogradskom »Novom Životu«, na poziv pok, Ljube Jovanovića. Pre Rata, ı u mladosti, radio je mnogo na književnosti i publicistici, pa je — medju ostalim — objavio i knjigu o »Petru II Petroviću Njegošu kao vladaocu«.

Svoje članke nam je pok, Tomanović obično slao s pismima, u kojima prevladjuje lična nota, ali u kojima ima takodjer zanimljivih podataka; možda će biti prilike, da se i iz njih ponešto iznese na javnost. __ _

576