Nova Evropa

stenografski zapisnici, kako izgleda, u više nego Jednoj redakciji, Pisac ovih redaka imao je u rukama prepis onoga koji je pravljen za masljednike Franje Ferdinanda, G. Vaso Čubrilović, jedan od ondašnjih osudjenik4, prelistavši da izrazio se povoljno o njegovoj vjernosti, ali je ipak konstatovao izvjesna mjestimična odstupanja u silmicama, Stenograf je — veli on — na tim mjestima ublažavao izjave atenfatorA4.« Vrijedno bi bilo znati, kakav je ovo prepis, Jer bi se na taj način razjasnilo i kako to da postoji više prepisa, — možda je neko јоб и Капсеlariji Bosanske Vlade dao prepisati onaj tekst što smo ба ја i Prpić dešifrirali i diktirali na mašini? — Što se tiče, medjutim, »ublažavanja«, kako je izjavio V, Čubrilović, — ako se radi o našem zapisniku, — ova izjava nije tačna, bar što se tiče moša dijela; a nije vjerovatno ni za pok, Prpića, da je »ublažavao«, Jer to pretpostavlja neobično rutinirana stenogSrafa, što mladi Prpić naravmo nije bio,

Na kraju svoje knjige {u pregledu literature, str. 214) poziva se Dr, Siton-Vatson na ovaj članak Slijepčevića, Sovoreći Još Jednom o ovom predmetu: »O samom Sarajevskom Atentatu dobiće se najbolja obaveštenja iz izvještaja i zapisnikA Procesa Кој је bio oktobra 1914; mažalost, zasad imamo objavljene o tome samo nepouzdane verzije iz zvaničnih austrijskih vrela, Ali ima izgleda da ćemo doći i do autentičnih podataka {vidi o tome članak P. Slijepčevića, u zagrebačkoj „Novoj Evropi za 1. juna 1925)«. Iz moša gornjeg izlaganja biće, držim, dovoljno jasno, ikako će se najlakše i najbrže ispuniti ono što je želja nesamo uglednog britanskog istoričara пебо i svakog onog ikoji teži da se dodje do što stvarnijih podataka i što čistije istine.

Dr. Vladimir KestferčaneP.

Amerikanski eksperimenat.*)

Kada bi nešto danas besmrtni Servantes imao da šalje svoба Don Kihota da se za svoje ideale bori protiv ovaca i vetreпјаса, bio bi u majvećoj nedoumici, po kakvoj narodnosti da svoga јипака krsti, osobito ako je bio uveren da se dogadjaji a svetu odigravaju predvidjanjima i voljom samih ljudi, Samo što, govoreći o Don Kihotu u vezi s privrednim vetrenjačama, пм пјеба пе uzimamo kao tragičnu figuru, fićuru idealista i sanjalice, već Sa uzimamo onako kako Sa shvata široka publika.

") Ovaj je članak izvod 12 predavanja što ба je pisac održao u Jevrejskoj Čitaonici u Beogradu 11, marta tt, ,6..

78