Nova Evropa

При првом читању, чланак ме је донекле озловољио, али га ускоро избих из памети, као нешто и сувише глупо и неамериканско а да би га могао озбиљно узети и мало већи број народа у овој земљи. Но од онда, а нарочито кроз задњих неколико мјесеца, била ми је скренута пажња и на неке друге примјере пропаганде у циљу стварања предрасуда о имигранту и његовој у Америци рођеној дјеци. И, доиста, изгледа да је у налету читав покрет, да се »спасе Америка за праве Американце«, и да се отпреми или протјера што више имиграната »онамо одакле су дошли«. Тако сам баш прије пар дана видио један циркулар што га разашиље једна »патријотска« организација, у коме се подстиче корените »ојд-звоск« Американце, да употребе притисак на Конгрес и на Администрацију у Вашингтону, да би ударили нарочито тешку таксу на извјесне класе усељеника. У неколико држава проводи се агитација, да се принуди сваког странца на отисак прстију! На туцад (досад) малених фашистичких организација, расијаних широм земље, подстрекавају на интолеранцију против иностраних група у Сједињеним Државама. Предамном је примјерак једног »верижног« писма, које се циркулира кроз више држава, са прописом: »Пошљите ово шесторици других патријотских, оштровидних Американаца; немојте прекинути ланац!«, а посланица писма (»која се никад не смије заборавити«) позива »праве Американце« да се пробуде и придруже »рату против толеранције странаца који бораве у њиховим заједницама и у нашој земљи«. Приликом једног путовања, почетком јануара (у Раћађитоћ, Сјехејапа, СТасабо), дознао сам да има послодаваца који, под утицајем ове неинтелигентне и посве неамериканске пропаганде, почињу да дискриминирају против инородних радника!

Фразеологија горе споменутих циркулара и верижних писама наличи, на појединим мјестима, на уводни чланак »Зајипдау Еметштв Розф«за; стога је, мислим, ред да дадем ма и одоцњели одговор томе часопису, и успут — свима хитлеровским имитаторима, који се похлепно хватају за сваки комадић нетрпељивости, глупости, и неупућености, да га искористе за разне своје политичке сврхе.

Ја ово пишем као усељеник, као један од оних 14,000.000 људи који сада живе у Америци а нису овдје рођени. Својатам нарочито право да говорим у име више милијуна словенских усељеника и њихове у Америци рођене дјеце; посебно, пак, у име оних који се називају Југословенима.

Ја сам поријеклом Југословен. Овдје сам више од двадесет година. Али људи мога племена бијаху морнари још на Колумбовим лађама, кад се он сударио с овим континен-

326