Nova Evropa

је zakonodavac dao poljoprivredi, U najnovije vrijeme zanatlija ima da izdrži i znatnu konkurenciju izvjesnih grana industrije, naročito konfekcije i obuće. S obzirom na velike kapitale sa kojima raspolažu neka od ovih poduzeća, i s obzirom na hjihovu organizaciju koja dolazi u neposredan dodir sa konzumentom i u manjim mjestima, ove industrije u mnogom pravcu ugrozile su zanate, jer svoje produkte daju znatno jeftinije nego što to može zanatlija. Pokušaji da se ograniči, ili čak i sasvim zabrani, rad ovih industrijskih poduzeć4, dosada nisu dali veće rezultate, Jedino je uspjelo zabraniti takovim poduzećima da vrše popravke; druga etapa će možda biti, da im se zabrani — ili ograniči — neposredna prodaja konzumentu preko vlastitih prodavaonic4. Ali do same zabrane produkcije teško da će doći, pošotovo danas kad su u takova poduzeća investirani teški milijoni,

Od svih privrednih grana, industriji ide ponajbolje. Neki njeni ogranci koji su i ranije bili dijelom u trajnoj krizt (kao mlinovi), a dijelom u perijodičnim krizama (kao drvo), i danas teško rade; ali je zato ostala industrija u povoljnim prilikama, pa i u veoma povoljnim. Za posljednje tri-četiri godine gotovo smo podvostručili našu tekstilnu proizvodnju. lako je konzum u opadanju, pod zaštitom carine uspjelo je industriji, koja je i danas još poglavito u stranim rukama, da istisne strane produkte: konzum proizvoda domaćeša porijekla rapidno raste, i u mnogim artiklima strana je roba već бофоуо šasvim eliminirana, Najveće su nedaće za industriju — krediti. U doba likvidnosti novčanos tržišta, znatan dio naših industrija ušao je u kreditne obaveze koje su prevazilazile njihovu snagu: sa kreditima nesamo da su se vodile fabrike, nego je i znatan dio investicija vršen na kredit! Novčani zavodi, s obzirom na poteškoće u kojima su se našli, traže povratak tih kredita; a to je teško provedivo, jer je nemošuće dobiti kredite na drusšo) strani. Redukcija dugovanja smanjivanjem rezerva i utjerivanjem potraživanja ne može da dade brze rezultate, a ni polučeni proliti nisu dovoljni da u kratkom roku povrate najveći dio dušova. Tu, dakle, zapinie. Kad bi se bilo kako riješilo pitanje dugova, industrija bi dobila novoS poleta. Ali je ona i danas u stalnom razvitku, kraj svih poteškoćA, i ona je od krize i od njenih розђед!са izvukla daleko više koristi nego što je imala štete.

Obim naše гбоу1пе 5 inozemstvom prešao je minimum, i sad je u stalnom porastu. Rastu i izvoz i uvoz, Ali se ipak ne može reći da je stanje mašeg trgovinskog bilansa povoljno. Za prvih devet mjeseca ove godine naš je trgovinski bilans bio aktivan za tri milijona dinara, dok je prošle бодте za isto vrijeme bio aktivan za 212 milijona. Doduše, četvrti kvartal daće, kao što je to već redovno, povoljne rezultate:

422