Nova Evropa

Белешке, Госпођа Досн-Скот (С. А. Dawson Scott).

Почетком овога месеца умрла је у Лондону, након тешке болести, Госпођа Досн-Скот (С. А. Dawson ЗсовЕ), оснивачица интернацијоналног удружења књижевника, познатог под именом Клуба Р. Е. М, Још с пролећа, у јуну, била је међу нама, здрава и весела, на Дванаестом Конгресу Клуба, у Шкотској. У октобарском броју лондонских »Р. E. N,-News«-a прочитали смо кратку белешку, да је озбиљно болесна, али да се опоравља; а већ неколико дана касније забележили су енглески листови, а за њима и сви остали, да је нема више међу живима (3агребачки »Обзор« посветио јој је и свој подлистак, у броју од 14. овог месеца). Југословенски ПЕН-клубови губе у њој добра пријатеља (она је баш њих сматрала и називала својом »најмилијом децом«), а »Нова Европа« свога сарадника (види број од маја 1933). На њен чланак, о организацији превођења, осврнућемо се још у једном од идућих бројева, у којему ћемо говорити опширније о овој теми. А вратићемо се још у »Новој Европи« и на њену симпатичну појаву, док сада само са жалошћу јављамо за њену смрт и желимо мир пепелу њену.

Smrt Dra, P. Perata.

Prije mjesec dana umro je u Zagrebu, nakon operacije, splitski advokat Dr, Pavao Perat, dugogodišnji prijatelj i pravni zastupnik »Nove Evrope«,

Dr. Perat bio je stari novinar: još kao student u Beču bavio se novinarstvom {kao dopisnik »Obzora«). Kasnije, bio je jedan od osnivača i Slavnih inspiratora splitskog »Novog Doba«; ali se poslije sasvim povukao od javnosti i posvetio svome radu i privatnoj lektiri, Rijedak erudit, odličan pravnik, i dosljedan u svakom pogledu, umio je da izriče kompetentne sudove o mnogim ljudima i pojavama u društvu. Fenomenalno je bilo njegovo Poznavanje predmeta u koji bi se udubao. U svakom slučaju, naša kulturna sredina gubi u njemu jednoga od svojih najnaprednijih članova. . 2. 0.

432