Nova Evropa

Pitanja naše unutrašnje politike,

Na kraju našeg političkog pregleda, u julskom broju »Nove Evrope«, raspisali smo anketu o problemima naše unutrašnje politike, postavljajući sledeća tri pitanja:

1) Koji su člavni aktuelni problemi unutrašnje politike Jugoslavije?

2) Na koji način (kojim metodama) ireba pristupiti rešavanju tih problema?

3) Koji su ciljevi (rešenja) tih problema?

Dosad smo primili — u vidu članaka ili pisama — desetak odgovora4, i još više obećanja, pa ćemo u njima iznesena mišljenja redom objavljivati, u brojevima »Nove Evrope« do kraja ove godine. U ovom broju donosimo prvih pet oddovorA, i to: 1) od našeg stalnoS saradnika Dra. Iva Politea, glavnog autora Zagrebačkog Memoranduma; 2) i 3) od naših saradnika: prof. Dra, N., Škerovića, bivšeg Direktora Gimnazije u Podgorici (Crna Gora), i Gj. Subotića, rodom Вокеђа, koji živi već poduže u Požarevcu {u Srbiji); 4. i 5. od maših starih pretplatnika: Dra. Paje Neškova, advokata u Beloj Crkvi (Banat), ieDragomiraR.Minovića, direktora banke u Mladenovcu [Srbija). Objavljivaćemo ova mišljenja, zasad, bez komentara; tek na kraju pokušaćemo, ako je moбибпо, да тпадјето 1 naglasimo ono što je u njima zajedničko, te da izvedemo zaključke, ukoliko ih bude.

L O „hrvatskom pitanju" i našim političkim vodjama,

1;

Ako se pod unutrašnjom politikom razumijeva politika u širem smislu riječi, dakle i privredna, prosvjetna, socijalna, i t, d., onda mislim da treba odgovoriti ovako, Naša unutrašnja politika još je uvijek toliko nesredjena da su gotovo svi problemi svake naše unutrašnje politike glavni, Još uvijek čekaju ma svoje povoljno rješenje problemi: zemljoradnički, činovnički, radnički, wsrednjestaleški, mprosvjetni, ekonomski, i t. d, Problem poznat pod imenom hrvatskog pitanja ističe se medju ostalima zato što su Hrvati osjećalilkao nepravdu, da se svi ti problemi specijalno prema njima i za njih rješavali drukčije nego prema ostalim državljanima Jugoslavije, a poimence prema Srbima iz Srbije. Hrvatski problem jeste zapravo skup svih tih problem4, povećan zahtjevom da se svi oni riješe saradnjom i voljom Hrvata i »prečana« jednako pravedno za njih kao i za sve ostale.

286